Trekken aan de lijn afleren

trekken aan de lijn afleren

Het trekken aan de lijn afleren, een grote frustratie bij veel hondenbezitters, maar hoe laat je je hond rustig bij je in de buurt lopen met een losse lijn?

Je ziet soms mensen en honden wandelen en dan vraag je je toch echt af wie nou wie uitlaat.

De hond doet zijn eigen ding en de eigenaar wordt van links naar rechts meegesleurd door de hond, en als de hond zichzelf lostrekt kun je er ook nog achter aan gaan rennen.

Toch is het trekken aan de lijn afleren niet zo moeilijk, zolang je maar geduld hebt en consequent blijft.

Er zijn verschillende manieren te vinden om je hond dit af te leren, één van die manieren leg ik je hier in het kort uit.

Het trekken aan de lijn afleren begint thuis al

Sta je op het punt om met je hond te gaan wandelen, dan begint hier ook meteen het trekken aan de lijn afleren.

Doe de hondenriem al aan in de huiskamer, bij veel honden zul je dan al zien dat ze erg enthousiast gaan worden en niet kunnen wachten om het baasje weer achter zich aan te gaan trekken.

Trekt je hond dan ook meteen aan de lijn richting de deur, blijf zelf dan staan en geef een klein, corrigerend rukje aan de riem en wacht tot je hond weer bij je komt.

Blijf je dit meteen consequent volhouden dan zal je hond al vrij snel gaan snappen dat er dingen gaan veranderen.

Ben je uiteindelijk buiten wordt de uitdaging weer wat groter, er is buiten nou eenmaal een hele wereld te ontdekken voor je hond.

Maar blijf je consequent volhouden waar je thuis al mee bent begonnen zal je hond op deze manier al vrij snel gaan leren om jou ten alle tijden in de gaten te blijven houden en niet gaat lopen trekken aan de lijn.

Je hond zal je meer en meer gaan volgen en bij je in buurt blijven lopen met een losse lijn, en niet meer andersom.

Om je hond ook te leren om op tijd te stoppen kun je, wanneer je hond netjes met een losse lijn bij je loopt, ook ineens stoppen.

Heeft je hond de aandacht op jou gericht, dan zal die ook gaan stoppen met lopen, en probeer ook eens tijdens de wandeling 10m sneller of juist langzamer te gaan wandelen.

Voor wat extra motivatie kun je je hond bij elke goede reactie op jouw stoppen belonen met een koekje.

Het trekken aan de lijn afleren kan er wel voor zorgen dat je normale rondje de eerste tijd een stuk langer gaat duren.

Houd daar rekening mee en ga het tijdens de wandeling niet afraffelen omdat jij geen tijd of zin meer hebt, je hond gaat er alleen maar van in de war raken en het nooit snappen.

Als je hiermee gaat oefenen, zorg er dan in het begin zeker voor dat je dit doet op plekken waar het rustig is.

Zo krijgt je hond zo min mogelijk afleiding en prikkels, wordt er meer op jou gelet en krijg je al vrij snel resultaat, gaat dit prima dan kun je het langzaam gaan uitbreiden.

Waarom trekken honden aan de lijn

Honden en puppy’s trekken om verschillende redenen aan de lijn.

Nooit geleerd

Heb je net een puppy in huis en laat je deze trekken aan de lijn, dan is de reden dat je hond aan de lijn gaat trekken heel simpel, het is nooit geleerd.

Begin dus meteen wanneer je een puppy in huis hebt met deze training, hier ga je dan jarenlang plezier van hebben.

Ga je een asielhond adopteren die misschien wel van de straat komt, dan is de kans heel groot dat je hond het ook nooit geleerd heeft, maar ook deze honden kunnen heel goed leren, met liefde, tijd, geduld en consequent blijven kom je al een heel eind.

Het doel bereiken

Honden gaan vaak aan de lijn trekken omdat ze iets zien of ruiken wat niet binnen hun bereik is, ze gaan dan trekken om het doel alsnog te bereiken.

Dit zie je het meest bij puppy’s, die willen overal gaan snuffelen uit nieuwsgierigheid en zo de wereld gaan ontdekken.

Laat je dit toe, dan ‘wint’ je hond en leert je hond heel snel dat al dat trekken aan de lijn werkt om bij het doel te komen.

Wandeltempo van de hond

Grotere honden kunnen een sneller wandeltempo hebben dan wij, houdt de hond zijn eigen tempo aan dan komt de lijn strak te staan en gaat je hond automatisch trekken.

trekken aan de lijn afleren

Trekken aan de lijn afleren met een tuigje of Gentle Leader

Het trekken aan de lijn afleren kan met tuigjes, Gentle Leader of normale halsbanden, mijn persoonlijke voorkeur gaat sterk uit naar tuigjes of de Gentle Leader.

Als je je hond, vooral in het begin, vaak moet corrigeren met een normale halsband kan dit schadelijk zijn voor de nek, je hond kan hierdoor ook angstig gaan worden.

Trekken aan de lijn afleren met de Gentle Leader

Het trekken aan de lijn afleren met de Gentle Leader is een fijne en veilige methode om je hond op een vriendelijke manier onder controle te houden en evt. te corrigeren.

Een Gentle Leader zorgt ervoor dat wanneer je hond aan de lijn trekt de druk zich verplaatst naar de achterzijde van de nek, je kunt dit vergelijken dat wanneer een moederhond haar pup bij het nekvel pakt.

Om sturing te geven aan je hond kun je de Gentle Leader vergelijken met een paardenhalster.

Door de lichte druk op de bovenneus geeft de Gentle Leader een reflex door dat ervoor zorgt dat de hond zich ontspant.

Heeft jouw hond door dat het de bedoeling is om met en slappe lijn bij jou in de buurt te blijven stap dan weer over op een tuigje of evt. een halsband.

Ook bij warm weer of zware inspanning is de Gentle Geader af te raden, honden raken hun warmte het beste kwijt door te hijgen, met de Gentle Leader kan de hond niet optimaal hijgen en zijn warmte kwijtraken.

Trekken aan de lijn afleren met een hondentuigje

Er zijn tegenwoordig veel verschillende hondentuigjes te verkrijgen en je leest overal welke de beste zijn en waarom, maar er is geen hondentuig aan te wijzen die het beste is!

Je bent afhankelijk van teveel factoren om er één aan te wijzen die het beste is.

Het ligt aan je eigen hond, waar je het hondentuigje voor gaat gebruiken en welke gewoon het lekkerste zit bij JOUW hond.

Zo lopen de meningen ook overal ter wereld uiteen waar je je lijn het beste kunt bevestigen aan het tuigje, op de rug of de borst.

Kies daarom een tuig die comfortabel zit voor jouw hond met zowel bevestigingen op de rug als op de borst, dan heb je altijd de keus welke het beste werkt voor jouw hond.

Hieronder staan wel een paar voorbeelden van welke hondentuigen er op de markt zijn, maar nogmaals, er is er geen een de beste, het is een kwestie van uitproberen.

Het Y-tuig

De naam zegt het al, dit tuigje loopt in een Y-vorm op de borst van de hond en zijn de schouders en voorpoten helemaal vrij.

Het H-tuig

Het H-tuig loopt met een band om de nek en eentje op de borst die verbonden zijn met elkaar door een riempje van nek naar rug en van nek naar borst.

Het Borsttuig

Bij dit tuigje loopt er een band over de borst van links naar recht en is makkelijk aan en uit te doen, de meest bekende is tegenwoordig de Julius-K9.

Anti-ontsnappings tuig

Heb je, of ga je, een hond adopteren, zorg dan dat je je hond met 2 lijnen uitlaat, eentje aan de halsband en eentje aan onderstaande paniektuigje.

Honden die net geadopteerd zijn en een lange reis uit bijvoorbeeld Zuid-Europa achter de rug hebben kunnen angstig zijn en zomaar van iets schrikken en weg willen rennen.

Met het tuigje én een halsband zorg je voor extra veiligheid.

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

trekken aan de lijn afleren

Wil je op de hoogte blijven van de beste tips&tricks voor je (geadopteerde) hond?

Meld je dan aan op de Facebook-groep: Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

Door het toegenomen ongewenst gedrag, mede door de Corona-crisis, is deze groep in het leven geroepen.

Er worden bijna dagelijks tips&tricks gedeeld om elkaar, maar vooral alle viervoeters, te helpen naar een nog beter leven.

Wacht dus niet langer en meld je hier aan!