Een puppy in huis

Waar sommige mensen een (jong)-volwassen asielhond adopteren, willen andere mensen toch echt liever een geadopteerde puppy in huis om op te voeden.

Puppy’s zijn de laatste jaren ook genoeg te krijgen voor adoptie in het asiel, mede door de Corona-crisis.

Een puppy in huis is een grote aanpassing voor het hele huishouden, je krijgt er een baby bij in de vorm van een hond, dus hoe ga je zoiets nou aanpakken?

Puppy’s zijn net baby’s en dus totaal afhankelijk van jou.

Daarom is de taak aan jou als nieuw baasje dan ook je puppy in huis een goede en consequente opvoeding te gaan geven.

Maar voordat die schattige pup bij je in huis komt is het wel zaak om je goed voor te bereiden, vooral omdat een puppy uit het asiel vaak al van alles heeft meegemaakt in het nog zo jonge bestaan.

Dan is het lezen van deze blog zeker iets wat aan te raden is!

Na het lezen van deze blog weet jij waar je je op voor kunt bereiden en wat je kunt verwachten als je je schattige nieuwe puppy eindelijk in huis hebt.

Herken een broodfokker

Voor je je puppy in huis hebt is de kans groot dat je een hele zoektocht moet maken voor je weet wat voor puppy je graag zou willen.

Weet je wat voor ras je wilt, dan is het zaak om er zeker van te zijn dat je je puppy bij een erkende fokker haalt.

Broodfokkers zijn al jaren een groot probleem in de hondenwereld, vooral in de Corona-tijd waren de puppy’s niet aan te slepen.

Mede daardoor zijn er talloze broodfokkers die hun honden in de meest afgrijselijke omstandigheden laten leven.

Het enige waar broodfokkers aan denken is zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld verdienen, ten koste van de (moeder)-honden en hun pups.

puppy in huis

Waar op te letten?

Broodfokkers zijn slim genoeg om geen advertenties te plaatsen met foto’s waarin je ziet dat de honden in erbarmelijke omstandigheden leven.

Vaak zie je advertenties met foto’s met maar één puppy erop die dan schattig in een laars zit met een mooie achtergrond, alles om de mooiste foto te kunnen adverteren.

Een andere alarmbel dat je met een broodfokker te maken hebt is als er wordt aangeboden om de puppy bij je thuis af te komen leveren.

De enige reden dat dit gebeurt is dat de broodfokker absoluut niet wil dat jij ziet hoe de honden leven.

Ook de zin ‘u kunt ons alleen bereiken per telefoon’ is een sterk signaal dat je te maken hebt met broodfok.

Als je dan belt en je wilt een afspraak maken gaan broodfokkers hier niet aan mee werken.

En zo zijn er nog meer signalen dat je met broodfok te maken hebt, deze kun je hier lezen.

Je huis puppy-proof maken

Heb je een puppy uit het asiel uitgekozen die jij graag zou willen adopteren?

Dan wordt het tijd dat je je huis puppy-proof gaat maken voordat je jouw puppy in huis hebt.

Zoals eerder beschreven zijn puppy’s net baby’s, dus als je jouw huis puppy-proof maakt denk dan wat je zou doen als er een baby in huis komt.

Denk bijvoorbeeld aan een afsluithekje, dit om te voorkomen dat je puppy ongewenst naar andere kamers kan gaan of naar boven gaat met de kans op naar beneden vallen.

Je hoeft daar tegenwoordig geen gaten meer voor te boren en kun je deze op elke gewenste plek of deur plaatsen.

Wil je niet dat jouw puppy op sloop-avontuur gaat als jij even de deur uit bent en wil je er meteen voor zorgen dat de pup leert dat de bench een veilige plek is?

Zorg dan dat je al de juiste maat bench in huis hebt staan zodat je jouw puppy meteen kan laten wennen dat de bench er speciaal voor de pup is.

Meer informatie over goede hondenbenches of hondenmanden vind je hier.

Verder kun je denken aan wat je zou doen om je huis baby-proof te maken, zo is het aan raden om wastabletten, medicatie etc. achter slot en grendel te bewaren, je zult niet de eerste zijn waarvan zijn nieuwe pup vergiftigd wordt, met alle gevolgen van dien!

De eerste dag dat je puppy in huis is

En dan is het eindelijk zover, je mag je nieuwe puppy gaan officieël gaan adopteren, superleuk, voor jou…voor de pup gaat het allemaal superspannend worden!

Je pup zal afscheid moeten nemen van zijn of haar moeder en van alle broertjes en zusjes die zo vertrouwd zijn geraakt na samen veilig 7 weken in het nest te hebben doorgebracht, of de pup was net gewend aan het asiel en daar was de volgende verwarrende verhuizing alweer.

Komt je puppy voor de eerste keer bij je in huis, zorg dan dat het rustig is in huis en geef dan alle tijd en ruimte om alles te gaan ontdekken.

Zoals baby’s zijn puppy’s ook niet zindelijk, ze weten nog niet waar ze hun behoefte moeten doen, laat dit nu dan nog maar even gebeuren en schenk er verder geen aandacht aan.

Zie je het gebeuren, pak dan de pup op en breng hem naar de plek waar je wil dat je pup zijn behoefte gaat doen.

Alles is nieuw en spannend, laat daarom je pup ook niet meteen te lang alleen thuis, de afwezigheid van moeder, broertjes en zusje is al lastig genoeg voor de kleine hummel, zorg daarom dat je pup zich niet eenzaam gaat voelen.

De eerste nacht met een puppy in huis

Je geadopteerde puppy is totaal weerloos en helemaal afhankelijk van jou, en ben jij op de eerste dag steeds in de buurt geweest, er gaat een moment komen om te gaan slapen.

Om je puppy zich niet eenzaam te gaan laten voelen kun je ervoor kiezen om de mand of bench de eerste nachten langs jouw bed te plaatsen.

Zo voelt de pup zich minder eenzaam doordat je op reuk- en zichtafstand bent, hierdoor is de kans op het ontwikkelen van angst meteen al een stuk kleiner.

Dat je pup gaat huilen de (eerste) nachten is vrij groot, als dit gebeurt en je praat of aait even geef je je pup het gevoel dat zich eenzaam voelen niet nodig is omdat jij in de buurt bent.

Je kunt elke nacht de pup op wat meer afstand van je laten slapen zodat je er alsnog bent maar de pup steeds beter leert dat het veilig is.

Een andere manier is om de eerste nachten jouw matras naast de bench of mand te leggen en dat jij elke nacht wat verder weg gaat liggen, dit is ieders persoonlijke keuze.

Je pup zindelijk maken

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk dat je puppy in huis rondloopt zonder dat je elke 5min de behoefte op moet ruimen.

Zorg daarom dat je na het spelen, slapen of eten je pup meteen leidt naar de plek waar jij wilt dat de behoefte gedaan wordt.

Beloon je pup dan ook elke keer wanneer dit lukt, alle honden, jong of oud, houden ervan om beloont te worden, ze gaan dit dan ook snel linken aan waarom ze beloont worden.

Je pup gaat sowieso ongelukjes in huis krijgen, je let even 2sec niet op en ja hoor, daar ligt weer een plasje op de grond.

Om dit op te lossen is het belangrijk om dit totaal te negeren!

Neem in plaats daarvan je pup mee naar buiten zodat je pup zijn behoefte kan ‘afmaken’ mocht dit nodig zijn, doet je pup dat, dan is een beloning weer op zijn plaats.

Word je boos of duw je de neus door de behoefte van je pup als deze binnen een ongelukje heeft gehad, kan dit leiden tot angst en gaat je pup misschien zijn behoefte helemaal niet meer doen met jou in de buurt, doe dit dus nooit!

Het grote puppyboek

Wil jij weten wat je allemaal nog meer kan voorbereiden en kunt doen wanneer jouw nieuwe puppy vrolijk in huis ronddartelt en zal gaan opgroeien tot die geweldige trouwe viervoeter?

Dan is er Het Grote PuppyBoek wat een grote aanrader is voor elke puppy-bezitter, en misschien wel helemaal onmisbaar als jouw puppy al met een rugzakje bij je thuis is gekomen.

Hier lees je alles wat in bovenstaande blog is beschreven en nog zoveel meer onmisbare informatie!

Het boek staat boordevol met tips&tricks over alle aspecten die gaan over de opvoeding en training van jouw nieuwe pup.

Om het nog duidelijker te maken voor jou als puppy-bezitter staan er in dit boek mooie en grappige foto’s zodat je duidelijk kunt zien wat je nog allemaal voor leuks kunt verwachten bij de aanschaf van een nieuwe pup!

Bestel Het Grote PuppyBoek nu voor 27 en krijg er gratis 3 bonussen bij t.w.v. 29,97

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

Wil je meer tips&tricks weten over ongewenst gedrag en om dat te voorkomen bij je nieuwe puppy dan is er een hele fijne en zeer informatieve Facebook-groep genaamd Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.

Deze groep is speciaal in het leven geroepen om mensen te helpen die een hond hebben aangeschaft die nu ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld verlatingsangst laat zien.

In deze groep wordt bijna dagelijks gepost over hoe jij je hond kan helpen met zijn gedrag en wat jij en je hond daar voor nodig hebben, dus word nu lid en mis niks meer!