Nog zo’n vervelende ziekte wat je hond zou kunnen oplopen is de ziekte van Weil, ofwel Leptospirose, maar bij de meeste mensen is deze ziekte het meest bekend als de rattenziekte.
In vergelijking met Leishmania of Babesiose komt de ziekte van Weil niet voornamelijk voor in Zuid-Europa, maar wereldwijd, en het kan zelfs overgedragen worden op mensen.
Maar wat is het dan en hoe kun je ervoor zorgen dat dit jouw hond niet gaat gebeuren?
Wat is de ziekte van Weil | Leptospirose
De ziekte van Weil is een infectie die veroorzaakt wordt door de bacterie Leptospira, die veelal in de nieren van muizen en ratten leven.
Er zijn vandaag de dag meer dan 250 soorten leptospiren bekend waarvan de ene ernstige symptomen geeft terwijl anderen wat vage en milde klachten geven.
In Nederland zijn de meest voorkomende Canicola (wordt overgebracht van hond op hond) en Icterohaemorrhagiae (wordt overgebracht door ratten), maar door het goede vaccinatiebeleid in Nederland is de aandoening vrij zeldzaam.
Deze bacterie valt onder de zogenaamde zoönoses, wat betekent dat deze infectie kan worden overgedragen van dier op mens, en dit is wereldwijd wel één van de bekendste zoönoses.
Heeft jouw hond de ziekte van Weil, let dan dus zelf ook erg goed want je kan besmet raken, was je handen daarom ook altijd na verzorging van je zieke hond.
De verspreiding van leptospiren gebeurt via de urine van voornamelijk ratten en muizen.
De leptospiren verblijven in de nieren en zonder dat de dragers er zelf ziek van hoeven te worden kunnen ze jarenlang deze bacteriën uitscheiden, op deze manier blijven ze hun omgeving besmetten.
De ziekte van Weil komt het meeste voor in de warme zomermaanden, dit omdat de leptospiren van temperaturen van boven de 18graden tot 6 weken prima kunnen overleven en in lauw, langzaam stromend water tot wel 3 maanden of langer.
Honden raken besmet door het zwemmen in stilstaand/langzaam stromend besmet water, door het oplikken van urine waar de bacterie in zit, wanneer honden elkaar likken, eten van kadavers of worden gebeten door een geïnfecteerde hond.
De bacterie krijgt zo de kans om via wondjes of slijmvliezen binnen te dringen en de hond te besmetten.
Symptomen van de ziekte van Weil | Leptospirose
Eenmaal binnengedrongen vermenigvuldigt en verspreidt de bacterie zich via de bloedbaan naar verschillende organen zoals de lever en nieren.
Hier produceren de bacteriën gifstoffen en na ca. een week kunnen de eerste symptomen verschijnen.
Gaat jouw hond plassen verspreidt ook jouw hond deze bacterie in zijn omgeving.
Symptomen na ca. de eerste week | Gevorderde symptomen |
---|---|
Braken | Beschadigde organen (onomkeerbaar) |
Koorts | Bloedverlies bij urine/ontlasting |
Niet of nauwelijks eten | Geelzucht |
Vermoeidheid | Overlijden bij geen of te late behandeling door nierfalen |
Spier- en gewrichtspijn | |
Uitdroging | |
Veel drinken door nierfalen |
Behandeling bij de ziekte van Weil | Leptospirose
De ziekte van Weil is, als je er op tijd bij bent, niet dodelijk en je hond kan hier helemaal van herstellen.
Denk je dat jouw hond besmet is met de ziekte van Weil, ga dan ook direct naar de dierenarts!
De ziekte van Weil kan worden aangetoond door een simpel bloedonderzoek waarbij de antistoffen worden gemeten, wel zijn er soms 2 nodig om zeker te zijn.
Is jouw hond positief getest dan is opname nodig bij de dierenarts voor intensieve zorg nodig hebt.
Deze intensieve zorg bestaat uit het toedienen van antibiotica, medicatie tegen braken en diarree maar ook een infuus om de vochtbalans te herstellen en/of sondevoeding kunnen toegediend worden.
In uiterste gevallen kan het nodig zijn dat je hond een nierdialyse nodig heeft.
Preventie van ziekte van Weil | Leptospirose
De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw hond niet besmet raakt met leptospirose is om simpelweg elk jaar je hond hier tegen te laten vaccineren, vooral bij honden die veel zwemmen is dit extra belangrijk.
Je kunt je hond al vaccineren bij 9 en 12 weken en daarna 1x per jaar, vaak zit dit al bij de basisvaccinatie die je hond elk jaar krijgt.
Sinds een paar jaar is er een vaccin op de markt die je hond tegen 4 soorten leptospiren (L4) beschermd in plaats van 2 (L2).
De extra 2 leptospiren in dit vaccin zijn Australis (wordt overgebracht door muizen) en Grippotyphosa (wordt overgebracht door paarden, egels en varkens).
Is jouw hond eerst geënt met L2, bijvoorbeeld als je je hond net geadopteerd hebt, dan zijn er 2 vaccinaties nodig met een tussenpauze van 3-4 weken voor de beste bescherming.
Verder is het raadzaam om je hond uit stilstaand/langzaam stromend water te houden, vooral in de zomer en in het begin van de herfst wanneer het water nog redelijk warm is.
En houd je hond weg bij muizen en ratten en laat hem ook zeker niet van dode dieren eten!
Hondenverzekering
De laatste tijd gaan alle prijzen omhoog en je wilt er toch zeker van zijn dat ook jouw hond een goede ziektekostenverzekering heeft, stel je voor dat je hond ernstig ziek wordt door bijvoorbeeld de ziekte van Weil en je moet afscheid nemen van je hond omdat je de kosten niet kunt betalen.
Sluit daarom vandaag nog een verzekering voor je hond af zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de dierenartskosten!
Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden
Wil je op de hoogte blijven van de beste tips&tricks voor je (geadopteerde) hond?
Meld je dan aan op de Facebook-groep: Tips&tricks: van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.
Hier worden (bijna) dagelijks tips&tricks gedeeld over hondengedrag, maar ook over hondenziektes.
Wacht dus niet langer en blijf op de hoogte door je hier aan te melden!