Stress bij honden komt vaker voor dan je denkt, maar hoe herken je stress bij honden?
Wat veroorzaakt het, wat doet het met je hond en hoe zorg je ervoor dat je hond minder of geen stress gaat ervaren, allemaal hele logische vragen als je het vermoeden hebt dat je hond last heeft van stress.
Zoals elk mens is ook elke hond anders, dus wat een hond precies stress geeft of wat het veroorzaakt en hoe je het op kunt lossen is bij elke hond dan ook anders.
We hebben allemaal stress ‘nodig’, dit geldt ook zeker bij honden, maar ervoor zorgen dat het bij gezonde stress blijft kan een puzzel en een uitdaging zijn.
In dit artikel geef ik je een aantal tips zodat je ongezonde stress bij jouw hond kunt herkennen en wat je hier aan zou kunnen doen, en het is vaak makkelijker dan je denkt!
Net zoals bij mensen hebben honden ook een zogenaamd ‘stress-emmertje’, hierin zitten stresshormonen die we allemaal nodig hebben en een nuttige functie hebben.
Deze ‘normale’ stresshormonen zorgen ervoor dat honden ‘in actie’ komen wanneer dit nodig is, zoals een waakhond die een inbreker wegjaagt.
Maar als dit stress-emmertje te vol raakt of zelfs overloopt, wat bij elke hond anders is, kunnen hier serieuze problemen door ontstaan.
Stress-emmertjes kunnen overlopen wanneer ongezonde stress te lang aanhoudt of te vaak voorkomt.
Doe je niks aan de stress bij je hond dan zal het stress-emmertje gaan overlopen en krijgt je hond geen kans om de rust weer terug te vinden, dit gaat tot problemen leiden.
Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het stress-emmertje van je hond zich ook weer kan legen.
Er zijn genoeg leuke dingen om samen met je hond te doen om ervoor te zorgen dat je hond zich weer meer ontspannen voelt.
Lange wandeling in de bossen op een doordeweekse dag kan wonderen doen, geen of weinig andere mensen en alle tijd voor jou en je hond.
Leer je hond leuke, nieuwe hondentrucjes, je hond wordt hierdoor fysiek en mentaal uitgedaagd, het verstrekt de band tussen jou en je hond en het stress-emmertje zal een stuk minder vol zitten.
En het aller- allerbelangrijkst, zorg ervoor dat je hond genoeg slaapt op een dag!
Slaapt jouw hond in een hondenmand of een hondenbench, zorg er dan voor dat deze op een tocht-vrije plek in de kamer (of waar je hond dan ook slaapt) staat waar niet de hele tijd mensen langs lopen.
Kalmerende middelen zijn er genoeg op de markt die goed kunnen werken als je hond stress ervaart.
Een van de meest gebruikte kalmerende middelen op de markt zijn feromonen.
Feromonen zorgen voor een rustgevend gevoel, let wel, dit is geen oplossing voor stress, het is ter ondersteuning.
Kauwen geeft honden een rustgevend gevoel, door te kauwen maakt je hond dopamine en endorfine aan, deze stofjes zorgen voor een rustgevend gevoel.
Een Kong gevuld met heerlijke paté zal je hond een heerlijk rustgevend gevoel geven.
Zoals elk mens ander reageert op stress, reageert ook elke hond anders op stress.
Sommige honden zijn al bang als ze de deurbel horen terwijl anderen geen stress lijken te ervaren.
Wel zijn er genoeg stress-signalen te herkennen bij je hond mocht deze stress ervaren.
Symptomen van (veel) stress kunnen zijn:
Honden worden geacht zich aan te passen aan onze wereld en aan onze regels.
Vaak gaat dit goed maar elke hond heeft kans op stress door blootgesteld te worden aan stressvolle prikkels.
Puppy’s die uit de broodfok komen hebben zelfs al kans op stress wanneer ze nog niet eens geboren zijn!
Wanneer de moederhond tijdens haar zwangerschap stress ervaart, en dit is bij alle moederhonden in de broodfok, kan het stresshormoon cortisol door de navelstreng bij de puppy’s terechtkomen.
Dit beïnvloedt de omgang met stress voor de rest van deze puppy’s leven.
Elke hondeneigenaar kent de term socialisatie wel, het is dan ook één van de belangrijkste periodes in het leven van een hond.
Honden leren in deze belangrijke periode positief om te gaan met vreemde mensen, andere honden, nieuwe omgevingen en alles waar de hond later veel profijt van gaat hebben.
Helaas heeft niet elke pup het geluk een goede socialisatie aan het begin van zijn leven.
Denk dus aan puppy’s uit broodfok, honden die op straat geboren worden, maar ook honden die wel in een gezonde omgeving geboren worden.
Worden zij niet blootgesteld aan het ‘normale’ leven in de periode dat ze nog bij de moeder zijn, kan dit ook invloed hebben op de pup wanneer deze naar hun nieuwe eigenaar gaan.
Heb jij een hond die (bijna) geen socialisatie heeft gehad als pup is het belangrijk om je hond voorzichtig bloot te stellen aan nieuwe prikkels, zo zorg je er rustig voor dat het stress-emmertje steeds langzamer volraakt.
Is jouw hond geen of bijna geen mensen gewend, neem hem dan niet meteen mee naar het terras maar bouw dit heel langzaam op.
Loop bijvoorbeeld aan de andere kant van de straat langs een terras waar mensen zitten.
Dwing je hond nooit tot iets waar ie nog niet aan toe is, laat je hond zelf op onderzoek uit gaan, hoe lang dit ook duurt, zo bouwt je hond aan zijn zelfvertrouwen.
Honden laten van nature niet gauw merken dat ze pijn hebben maar het gaat ze wel stress geven als dit te lang aanhoudt.
Let dus altijd goed op je hond en merk je (kleine) veranderingen in het gedrag van je hond is het zaak om uit te zoeken of je hond ergens pijn heeft.
Bijna alle honden voelen zich thuis het meest op hun gemak, dit is dan ook waar je de eerste signalen zult zien.
Ga zo snel mogelijk na of je hond ergens pijn heeft en ga zo nodig naar de dierenarts.
Honden die teveel prikkels binnenkrijgen zullen stress gaan ervaren en zal het stress-emmertje snel overlopen.
Bij prikkels kun je denken aan veel bezoek tegelijkertijd in huis, je hond meenemen naar drukke en/of onbekende plekken.
Heb je een feestje thuis dan kun je je hond in een andere kamer, met het licht en een muziekje aan, laten waar geen mensen komen.
Ook kun je eraan denken om je hond een nachtje bij bekende mensen te laten slapen.
Ga je naar de stad, neem je hond dan niet mee voordat ie gewend is aan drukke plekken.
Honden slapen meer dan de helft van dag, de tijd dat ze wakker zijn wil je voorkomen dat ze zich vervelen.
Verveling ontstaat niet alleen doordat je hond niks te doen heeft, nee ook elke dag weer dezelfde routine zonder enkele nieuwe uitdaging veroorzaakt verveling, en daardoor stress.
Probeer je maar eens in te beelden om dag in dag uit, week in week uit, maand in maand uit precies dezelfde routine te hebben, hoe lang zou het duren voordat jij je gestrest voelt en verveelt?
Het is niet de schuld van de hond dat ie zich verveelt, het is aan JOU om ervoor te zorgen dat je hond zich niet verveelt.
Jij hebt er voor gekozen dat er een hond in huis komt, maar je kan en mag niet van je hond verwachten dat ie zich maar aan jou aanpast, jij hoort je ook aan te passen aan je hond zodat je een gelukkige hond in huis gaat hebben.
Loop eens een ander rondje, voor jou lijkt dat misschien niet zo bijzonder, maar jouw hond zal alleen maar nieuwe geuren ruiken wat voor mentale uitdaging zorgt.
Leer je hond leuke hondentrucjes, zo breng je tijd met je hond door en daag je je hond zowel fysiek als mentaal uit.
Verlatingsangst bij honden, een van de meest stressvolle en hardnekkigste angsten die een hond kan hebben of kan ontwikkelen.
Het stress-emmertje van je hond loopt razendsnel over en honden kunnen in paniek raken.
Symptomen van paniek kunnen heftig zijn, denk hierbij aan door deuren proberen te krabben, uren huilen/blaffen/piepen, je bank slopen en er zijn zelfs honden die proberen door ramen te springen!
Omdat dit een van de meest stressvolle angsten is die je hond kan ervaren is dit ook meteen een van de hardnekkigste.
Heb je twijfels of jouw hond ook last heeft van verlatingsangst lees dan deze blog, hierin staat precies uitgelegd wat verlatingsangst is en hoe je het in kaart kunt brengen zodat je aan een oplossing kunt werken.
Tips & Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden
Heb je nog vragen of advies nodig over het (her)-opvoeden, adopteren, gedrag etcetc. meld je dan aan op mijn Facebookgroep Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.
Hier worden regelmatige handige tips&tricks gegeven door en voor hondenliefhebbers!
Wacht dus niet langer en meld je hier aan!