Een oververhitte hond

oververhitte hond

Honden en hitte, niet altijd een goede combinatie, voor je het weet heb je een oververhitte hond met alle gevolgen van dien.

Maar hoe weet je of jouw hond oververhit is, hoe raakt jouw hond zijn warmte kwijt en hoe zorg je ervoor dat jouw hond zich rustig houdt met warme temperaturen?

Dit en nog meer vragen worden in deze blog beantwoord zodat het jou niet overkomt dat je een oververhitte hond gaat krijgen.

Hoe raakt een hond oververhit

De lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal tussen de 38-39˚C.

Dit wordt geregeld in het warmte-regulatiecentrum van de hersenen en zorgt voor een stabiel evenwicht tussen de warmteafgifte en warmteproductie.

Vaak kan het regulatiecentrum wel een nieuw evenwicht vinden bij een wat hogere temperatuur.

Het wordt verstoord wanneer de warmteproductie groter wordt dan de warmteafgifte, hierdoor blijft de temperatuur stijgen en krijg je een oververhitte hond.

Je hond kan het dan niet meer zelf regelen, gaat sneller hijgen wat weer leidt tot een nog hogere temperatuur, hierdoor kan je hond in paniek raken wat tot een nog hogere temperatuur leidt.

Door de stijging van de temperatuur wordt het bloed stroperig en dik waardoor het rondpompen steeds slechter gaat.

Eiwitten in het lichaam raken beschadigd wanneer de lichaamstemperatuur boven de 42˚C komt, lichaamscellen krijgen onvoldoende zuurstof wat kan leiden tot een coma of zelfs tot het overlijden van je hond.

Een hond raakt normaal de warmte kwijt door te hijgen en door hun voetzooltjes, ze hebben amper zweetklieren en zijn dus vrij vatbaar voor oververhitting.

oververhitte hond

Tips om een oververhitte hond te voorkomen

Om te voorkomen dat je een oververhitte hond naar de dierenarts kunt brengen staan hieronder een aantal tips om je hond veilig door de hete dagen te krijgen.

Drinkwater

Het is sowieso altijd belangrijk dat jouw hond over voldoende drinkwater beschikt, maar met temperaturen boven de 30˚C is het goed om dit regelmatig te verversen zodat je hond heerlijk koel water heeft om te drinken en af te koelen.

Water drinken is niet alleen belangrijk voor de dorst, het zorgt er ook voor dat je hond van binnenuit kan afkoelen.

Je hond uitlaten met warm weer

Warm of niet, je hond zal eruit moeten om zijn behoefte te kunnen doen.

Als je lange wandelingen met je hond wil gaan maken doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de middag/avond.

De meeste honden moeten er tussendoor nog een keer uit, maar probeer dit zoveel mogelijk te vermijden op het heetst van de dag tussen 11.00u-16.00u, en let dan nog op, het asfalt kunnen voor blaren en veel pijn zorgen aan de poten van je hond.

Doe je hond géén antitrek-snuitband of een muilkorf om met heet weer, je hond kan hierdoor minder hijgen en daardoor minder goed zijn warmte kwijt.

Schaduwplekken

Is jouw hond ondanks het warme weer toch graag buiten, zorg dan voor voldoende schaduwplekken zoals bijvoorbeeld een parasol of schaduwdoek, je kan hier evt. ook nog een koelmat neerleggen wat zorgt voor extra verkoeling.

Inspanning

Probeer naast het uitlaten op het heetst van de dag ook verdere inspanning zoals fietsen, rennen of spelen met je hond te vermijden.

Heb je een actieve hond of een hond die graag in het water speelt, kun je je hond, met mate, wel altijd laten zwemmen.

Je hond intensief laten zwemmen kan ook leiden tot een oververhitte hond!

Wil je niet gaan zwemmen met je hond maar wil je je hond wel de mogelijkheid geven om zichzelf af te laten koelen, dan kun je er ook voor kiezen om een hondenzwembad in je tuin/balkon te zetten.

Symptomen van een oververhitte hond

Een hond zal al snel gaan hijgen als de buitentemperatuur wat hoger gaat worden, dus hoe weet je nou of je een oververhitte hond hebt?

Extreem hijgen

Jij kent jouw hond het beste, dus het verschil tussen normaal hijgen en extreem hijgen is vrij makkelijk te herkennen.

In dit stadium lukt het je hond niet meer om de warmte kwijt te kunnen en komt je hond in een vicieuze cirkel die door je hond zelf niet meer te doorbreken is.

Lichaamstemperatuur

Is de lichaamstemperatuur van je hond hoger dan 41˚C dan spreek je van een oververhitte hond.

Dit kun je meten door de temperatuur van je hond op te meten met een thermometer, de meest betrouwbare meting krijg je door dit te meten in de anus van je hond.

Misselijkheid en braken

Braakt jouw hond ook naast het extreme hijgen dan kun je ervan uitgaan dat het tijd wordt om actie te gaan ondernemen.

Loomheid en verminderd bewustzijn

Door het extreme hijgen en de vicieuze cirkel waar je hond in zich bevind bij oververhitting kan je hond heel loom worden en zelfs een verminderd bewustzijn hebben.

Controleer dan ook regelmatig hoe alert je hond nog is als het warm weer is zodat je een oververhitte hond kunt voorkomen.

Wat te doen bij een oververhitte hond

Heb je een oververhitte hond dan is het tijd om te gaan handelen en je hond af te gaan koelen op een verantwoorde manier.

Gooi NOOIT ijskoud water over je hond, je hond koelt dan te snel af waardoor je hond een hartstilstand kan krijgen!

Pak in plaats daarvan koel/lauw water en laat dat over de hond lopen, bij voorkeur over de oksels, poten, oren, buik en liezen, wil je hond wel drinken, geef dan niet teveel in een keer.

Controleer tijdens het koelen elke 10min. de temperatuur van de hond.

Komt de temperatuur weer onder de 40˚C dan kun je stoppen met koelen, maar controleer de komende 30min. nog wel elke 10min. de temperatuur.

Een oververhitte hond? Overleg met je dierenarts

Hoe kort of lang je hond ook oververhit is geweest, je weet nooit of er onomkeerbare schade is, overleg daarom altijd met de dierenarts bij een oververhitte hond.

Je hond kan er op het oog weer gezond uitzien maar het kan zomaar nodig zijn dat je hond toch nog medicatie of andere zorg nodig gaat hebben.

oververhitte hond

Een oververhitte hond in de auto

Elk jaar weer komt het helaas voor dat mensen hun hond in de auto laten zitten met warm weer, soms met fatale afloop.

Dus ook al heb je een autobench voor in de auto en doe je alles voor de veiligheid van je hond, je hond in de auto laten zitten wanneer het zonnig is een NO-GO!

Dit geldt ook zeker als je je hond meeneemt op vakantie in een camper waar geen airco inzit, ook hier loopt de temperatuur snel op.

In onderstaande schema krijg je een duidelijk beeld te hoe snel de temperatuur in de auto oploopt.

BuitentemperatuurIn de auto na 10minIn de auto na 30 min
21˚C31˚C40˚C
24˚C34˚C43˚C
27˚C37˚C45˚C
30˚C40˚C48˚C
32˚C43˚C51˚C
35˚C45˚C54˚C

Verkoelende producten om een oververhitte hond te voorkomen

Wil jij je hond een plezier doen en zorgen dat ie lekker koel blijft?
Dan zijn er tegenwoordig verschillende verkoelende produkten verkrijgbaar om ervoor te zorgen dat jouw hond niet oververhit gaat raken.

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

oververhitte hond

Wil jij meer weten over het gedrag van honden en zeker weten dat jij het beste voor je trouwe viervoeter doet?

Meld je dan aan op de FB-groep Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.

Zo krijg je bijna dagelijks handige en bruikbare tips en hulpmiddelen die bijdragen aan het gedrag, welzijn en gezondheid van jouw hond!