Een nieuwe hond in huis

Een nieuwe hond in huis

Je hebt het mooie besluit genomen om een nieuwe hond in huis te halen, een hond die al maanden in het asiel zat omdat zijn vorige eigenaar(s) in een impulsieve bui in de Corona-crisis een puppy hadden aangeschaft.

Diezelfde eigenaar(s) gingen weer van 9-17 op kantoor werken met als gevolg dat die schattige pup veranderde in een terror-hond omdat hij niet alleen kon zijn.

De hond heeft in zijn fijne leven waar hij altijd iemand om hem heen had verlatingsangst opgebouwd, of anders gezegd, de hond heeft simpelweg nooit geleerd om alleen te zijn.

Hier kan de hond helemaal niks aan doen maar hij is helaas wel de dupe geworden van die impulsieve aankoop.

Dit had als gevolg dat zijn vorige baasje(s) niet de tijd hadden, of wilde maken, om hun eens zo geliefde hond te helpen en daardoor helaas in het asiel is beland.

Jij snapt bovenstaande maar al te goed en hebt daarom besloten om een van de vele honden die de dupe zijn geworden van impulsieve aankopen een goed, veilig en nieuw thuis te geven.

Maar dan?

Een nieuwe hond in huis laten wennen

Voor ons mensen, die rationeel kunnen denken, is het leuk om een nieuwe hond in huis te nemen.

Voor de hond is het allemaal reuze spannend en hij snapt totaal niet wat er aan de hand is, hij gaat van de eerste eigenaar naar het asiel waar hij verward achterbleef en niet begreep wat er gebeurde, naar weer een ander huis, doodeng dus!

En dat is nog in het ‘gunstigste’ geval, er zijn ook genoeg honden die maar heen en weer gaan van asiel naar wéér een nieuw (tijdelijk) baasje.

Een nieuwe hond in de tuin

Om het wennen zo makkelijk mogelijk te laten verlopen voor je hond is het belangrijk om je hond op zijn eigen tempo zijn nieuwe huis te laten verkennen.

Het beste tijdstip om dit alles te gaan doen is in de ochtend of in het begin van de middag, zo heeft je hond de hele dag de tijd om alles te ontdekken voordat de dag alweer voorbij is.

Wat voor jou een leuke dag is is voor de hond hartstikke spannend, hierdoor kan de hond spontaan een ongelukje hebben, laat hem dan ook eerst in de tuin kennismaken met zijn nieuwe thuis.

Wacht ook zeker tot hij zijn behoefte heeft gedaan op de plek waar jij graag ziet dat hij dat ook gaat doen, en beloon hem dan ook.

Net zoals mensen zijn honden ook gewoontedieren en zal hij elke keer zijn behoefte op dezelfde plek willen gaan doen.

Dus wanneer je je hond dit meteen bij thuiskomst laat zien is dat een win-win situatie, je hond weet waar hij zijn behoefte kan doen, en als hij voor het eerst mee naar binnen gaat in het huis, zal er niet snel een ongelukje gebeuren.

Ga de eerste paar dagen met je hond mee naar buiten voor zijn behoefte en zorg dat hij weer naar de plek gaat waar hij de eerste dag ook zijn behoefte heeft gedaan en blijf je hond belonen.

Hij zal dan snel weten dat dat zijn plekje is voor zijn behoefte en zal er al snel zelf naar toe lopen wanneer je hem na een paar dagen alleen naar buiten laat.

En houd in je achterhoofd, je nieuwe hond heeft al een, soms verschrikkelijke, geschiedenis en van alles meegemaakt waarvan lang niet altijd duidelijk is wat precies, dus heb geduld met de hond.

Een nieuwe hond in huis

Je nieuwe hond in huis laten

Nu de kans een stuk kleiner is op een ongelukje wanneer je je nieuwe hond voor het eerst  in huis laat, laat je hem rustig mee naar binnen lopen.

Zorg wel dat er geen andere honden, rondrennende kinderen of bezoek is, het is allemaal al spannend genoeg voor het beestje.

Laat hem rustig in zijn eigen tempo zijn nieuwe thuis onderzoeken, maar corrigeer hem wel meteen als hij ergens komt waar je je hond liever niet hebt, bijvoorbeeld op de bank, dan hoef je dit later niet meer af te leren.

Dit zorgt meteen voor duidelijkheid voor de hond, die al verward genoeg is omdat hij weer een andere omgeving heeft gekregen, dus die duidelijkheid en zekerheid heeft hij nodig en is zeker niet zielig.

Geduld is een schone zaak bij een nieuwe hond

Je hebt, hopelijk, een weloverwogen keuze gemaakt om een nieuwe hond in huis te halen die al een rugzakje heeft.

Hij zal zeer waarschijnlijk gedrag hebben (aan)-geleerd dat jij niet wenselijk vindt.

Dit zal de eerste week tot 2 weken nog niet (geheel) zichtbaar gaan zijn.

Maar de kans is vrij groot dat dit gaat veranderen zodra jouw nieuwe hond zich wat zekerder gaat voelen en wat uit zijn schulp gaat komen en daardoor zijn ware aard langzaamaan zal gaan laten zien.

Maar hoe oud je nieuwe hond ook is, of wat voor ongewenst gedrag hij ook laat zien, met tijd en geduld zijn veel van deze problemen zeker te verhelpen.

Vraag daarom zeker even na bij het ophalen van je nieuwe hond wat het gedrag is wat hij daar heeft laten zien, dit gaat je echt helpen.

Een veilige plek voor je nieuwe hond in huis

Heeft je nieuwe hond zijn nieuwe thuis goed ontdekt?

Dan is het tijd om je hond naar zijn ‘veilige plek’ te brengen zodat hij even kan bijkomen van alle nieuwe indrukken, dit kan een hondenmand met een fijn kussen zijn, of een hondenbench.

Om er ook voor te zorgen dat de hond dit ook als zijn veilige plek gaat zien kun je hem iets lekkers geven als hij daarin zit, zo gaat de hond dit associëren met iets fijns.

Als hij doorheeft dat dit zijn veilige plek is zal hij zich daar in gaan terugtrekken als hij moe is of hij het te druk vindt in huis.

Je wilt natuurlijk dat dit zijn veilige plek blijft, straf hem daarom nooit als hij daarin zit of daar in gaat liggen als hij gecorrigeerd wordt als hij weer iets doet wat niet mag.

Een fijne hondenmand voor je nieuwe hond in huis

Kies je ervoor om voor je nieuwe hond in huis een comfortabele hondenmand aan te schaffen of zelf een mooie hondenmand te maken, zijn er wel een paar dingen die belangrijk zijn om op te letten.

Een te grote hondenmand zorgt ervoor dat de hond het minder snel warm krijgt of niet veilig genoeg voelt en zal er dan minder snel in gaan liggen.

Mocht de mand te klein zijn ligt dat uiteraard al helemaal niet comfortabel en zal je hond er niet in gaan liggen.

Zorg er dus altijd voor dat je eerst goed kijkt welke afmetingen geschikt zijn voor jouw hond.

Hieronder staat een kleine selectie van comfortabele, betaalbare en van goede kwaliteit hondenmanden die bij Pet’s Place verkrijgbaar zijn.

Een comfortabele hondenbench voor je nieuwe hond in huis

Heb je liever dat je hond lekker in een hondenbench kan gaan liggen zijn er ook voor een hondenbench een aantal dingen waar je op moet letten.

Zo zorg je ervoor dat jouw hond dit als zijn veilige plek gaat beschouwen en er dus graag in gaat liggen.

Het voordeel van een hondenbench is dat je deze dicht kan doen, voorwaarde is wel altijd dat je de bench alleen positief gebruikt en niet als strafmiddel gaat gebruiken.

En doe je de bench wel dicht, doe dit dan alstublieft niet de hele dag als jij bent werken, en doe de bench ook NOOIT voor langere tijd dicht als je je hond dit niet hebt geleerd, je hond kan proberen te ontsnappen en kan zichzelf hierbij ernstig gaan verwonden.

Mocht je het wel als strafmiddel gaan gebruiken gaat jouw hond deze plek als onveilig beschouwen en gaat je hond er uiteindelijk ook niet meer in liggen.

Je wilt natuurlijk dat jouw hond zich er veilig in voelt en er graag in gaat liggen, dan is de grootte van de bench ook erg belangrijk.

Zorg dat je hond er normaal in kan staan en dat hij er uitgestrekt in kan gaan liggen.

Een kleine selectie van comfortabele, betaalbare en van goede kwaliteit hondenbenches die bij Pet’s Place beschikbaar zijn vind je hieronder.

Benchmatten en benchkussens voor je nieuwe hond in huis

Mocht je bang zijn dat je hond een ongelukje krijgt in zijn bench zijn er naast hondenbenches bij Pet’s Place ook benchmatten en benchkussens verkrijgbaar.

Deze zijn heel makkelijk uitwasbaar of afneembeer en zorg je ervoor dat je nieuwe hond in een handomdraai weer heerlijk op een schoon kussen of mat ligt.

Zo zorg je ervoor dat jouw hond heerlijk comfortabel in zijn bench kan slapen en zo een lekker fijn en veilig plekje heeft in zijn nieuwe thuis!

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

een nieuwe hond in huis

Om meer te weten te komen over een nieuwe hond in huis en wat dat voor gevolgen kan gaan hebben voor jouw hond is er een hele fijne en zeer informatieve Facebook-groep genaamd Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.

Deze groep is speciaal in het leven geroepen om mensen te helpen die een nieuwe hond in huis hebben en die nu ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld verlatingsangst laat zien.

In deze groep wordt dagelijks gepost over hoe jij je hond kan helpen met zijn gedrag en wat je daar voor nodig hebt.