Je hond vaccineren of laten titeren, dat gaat je hond hier in Nederland zeker helpen om ziektes zoals parvo, hepatitis en hondsdolheid te voorkomen, maar voor hondenziektes in het buitenland komen andere dingen bij kijken.
Er zijn ziektes die hier niet, of nog niet veel voorkomen, maar zeker wel met enige regelmaat in Zuid-Europa, en dan met name in en om het Middellandse Zee gebied, de reden hiervoor is het warmere klimaat.
Heb je een hond uit Zuid-Europa geadopteerd of gaat je hond gezellig mee op vakantie, hou dan zeker rekening met hondenziektes in het buitenland.
Eén van de hondenziektes in het buitenland die met regelmaat voorkomt is Leishmaniose (Leishmania), en dan met name in Zuid-Europa.
Alleen al in Europa zijn er ca. 2,5 miljoen besmet met deze parasiet.
Wat is Leishmaniose?
Leishmaniose is een van de hondenziektes in het buitenland, Leishmaniose is de ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Leishmania, deze leeft op zandvliegjes, wat weer een soort stekende mug is.
Het seizoen waarin de zandvliegjes voorkomen loopt van mei tot uiterlijk oktober, ze komen het meeste voor in landelijke gebieden maar ook in parken of tuinen in steden, en dan met name bij water in de buurt.
De zandvliegjes zijn overdag niet actief en rusten dan in donkere, vochtige plekken zoals in kelders of kiertjes in stenen muren.
Rond zonsondergang komen ze weer tot leven tot zonsopkomst, prikken deze zandvliegjes je hond, dan wordt de parasiet overgedragen op je hond.
Meestal gebeurt dit door een wondje op het oor of de snuit, en eenmaal in het lijf van je hond verspreiden de parasieten zich via de bloedbaan naar het beenmerg, lymfeknopen en organen van je hond.
Symptomen van Leishmaniose
Is je hond besmet geraakt met een van de hondenziektes in het buitenland, in dit geval Leishmaniose, merk je dit niet meteen, het kan 3 maanden tot zelfs jaren duren voordat je hond symptomen kan gaan krijgen.
Sommige honden krijgen zelfs nooit symptomen, dit ligt aan de afweer van je hond.
Krijgt je hond na enige tijd wel symptomen die je niet kunt verklaren, kan het dus best zo zijn dat je hond al eerder een van de veelvoorkomende hondenziektes in het buitenland (Leishmaniose) heeft opgelopen.
HUIDKLACHTEN | ALGEHELE CONDITIE VAN JE HOND | BLOED |
---|---|---|
Rode/geïrriteerde huid | Veel slapen | Nierfalen, de grootste doodsoorzaak! |
Blauwe plekken | Bleke slijmvliezen (bloedarmoede) | Schade aan lever |
Kale plekken bij de oren, ogen en snuit | Pijn bij bewegen zonder enige aanleiding | Witte bloedcellen blijven vaak normaal |
Droge, schilferige huid | Normaal eten maar toch afvallen | Rode bloedcellen zijn vaak erg laag |
Het slecht of niet genezen van wondjes | Lusteloosheid | |
Lange, brokkelige nagels | Vergrote lymfeklieren in o.a. knie en hals | |
Koorts |
Zie je een van deze symptomen bij je hond en kies je ervoor om NIET naar de dierenarts te gaan kunnen de klachten zelfs nog toenemen.
Je hond loopt dan de kans op spontane bloedneuzen, bloed in de urine, braken/diarree met bloed, nierfalen en in het ergste geval een erg pijnlijke dood.
Behandeling bij Leishmaniose
Krijgt je hond symptomen is het zaak om snel naar je dierenarts te gaan, vergeet dan zeker niet te vermelden dat je hond of uit het buitenland is geadopteerd, of gezellig mee op vakantie is geweest naar een gebied waar deze parasiet voorkomt.
Van de meest voorkomende hondenziektes in het buitenland is Leishmaniose een van de weinige die nooit helemaal te genezen is, maar bij een vroege diagnose en het snel starten van een behandeling tegen Leishmaniose kan je hond er vaak goed mee leven.
Slaat de passende behandeling aan bij je hond en is het onder controle dan gaat de dierenarts kijken of het nodig is dat je hond medicatie nodig heeft.
Dit is ook weer per hond verschillend, de ene hond heeft aan 1 behandeling genoeg en andere honden moeten levenslang medicatie krijgen.
Omdat het nooit helemaal te genezen is is het van belang dat wanneer jouw hond geen klachten meer heeft het bloed toch 1 of 2 keer per jaar uitgebreid te laten testen.
Het kan zomaar zijn dat Leishmania jaren ‘slaapt’ maar dan bijvoorbeeld door stress bij de hond toch weer ‘wakker’ kan worden.
Om erachter te komen of jouw hond daadwerkelijk besmet is zijn er een verschillende testen die gedaan kunnen worden.
Er zijn dus veel (ingewikkelde) symptomen die kunnen duiden op Leishmaniose, daarom wordt er vaak naar de algehele toestand per hond gekeken en vandaar uit wordt er vaak een combinatie aan testen gedaan.
Leishmaniose bij geadopteerde honden
Gelukkig worden er de laatste jaren steeds meer honden uit Zuid-Europa geadopteerd en krijgen ze o.a. hier in Nederland een veel beter leven.
Vaak worden deze honden wel getest op Leishmaniose voordat ze naar Nederland komen, maar zoals bovenstaand al beschreven staat is het niet altijd meteen testbaar of je geadopteerde hond besmet is.
Het is sowieso altijd raadzaam om met je nieuwe geadopteerde hond naar de dierenarts te gaan, maar vergeet er zeker niet bij te vermelden dat je hond uit Zuid-Europa komt zodat er getest kan worden en je hond een hoop ellende bespaard kan blijven.
Leishmaniose is, voor zover bekend, NIET overdraagbaar van hond naar hond of van hond naar mens.
Preventie van Leishmaniose
Wil je er 100% zeker van zijn dat je hond geen Leishmaniose oploopt kun je je hond het beste niet meenemen op vakantie.
Maar de hond gaat steeds meer bij het gezin horen en als het gezin op vakantie gaat, gaat de hond dus ook mee, wat heel begrijpelijk is.
Om de kans zo klein mogelijk te houden dat je hond Leishmaniose oploopt kun je enkele voorzorgsmaatregelen nemen.
Bedenk dat hoe zuidelijker je in Europa op vakantie gaat of een hond adopteert, de groter de kans is op besmetting. |
Zorg dat tijdens het zandvliegenseizoen je hond tussen zonsondergang en zonsopkomst binnen blijft. |
Laat je hond niet in stilstaand water zwemmen. |
Ben je met een caravan of camper op vakantie, plaats dan horren voor de ramen en deur, zorg wel dat de gaaswijdte kleiner is dan 0,4mm2. |
Gaat de vakantie naar een gebied waar Leishmaniose voorkomt, doe dan twee weken van te voren een tekenband om bij je hond. |
Vaccineren tegen Leishmaniose
Gelukkig kun je je hond tegenwoordig laten vaccineren tegen Leishmaniose, op deze manier loopt je hond 4x minder kans op tegen besmetting.
Je kunt je hond vanaf 6 maanden laten vaccineren, maar wel met de voorwaarde dat je hond eerst een negatieve Leishmania titer heeft, simpel gezegd, je hond mag al niet besmet zijn met de parasiet.
Na de eerste vaccinatie krijgt je hond na 3 weken een tweede prik, daarna weer na 3 weken een prik, in totaal dus 3 prikken wat in totaal ca. 6 weken duurt, daarna is je hond beschermd na 4 weken.
Wil je je hond dus graag mee op vakantie nemen naar een gebied waar de zandvlieg voorkomt, zorg dan dat je minstens 10 weken van tevoren start met de vaccinaties.
Nadat je hond beschermd is met 3 prikken, volstaat daarna 1 prik per jaar om beschermd te blijven.
Naast deze vaccinaties is het verstandig om zelf ook maatregelen te nemen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, een tekenband is dan een goed preventiemiddel.
Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden
Wil je op de hoogte blijven van de beste tips&tricks voor je (geadopteerde) hond?
Meld je dan aan op de Facebook-groep: Tips&tricks: van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.
Door de toename van het adopteren van een hond, wat natuurlijk fantastisch is, neemt ook het ongewenst gedrag toe daarom is deze groep in het leven geroepen.
Er worden bijna dagelijks tips&tricks gedeeld om elkaar, maar vooral alle viervoeters, te helpen naar een nog beter leven.
Wacht dus niet langer en meld je hier aan!