Stel: In het begin van de Corona-crisis leek het je hartstikke leuk en gezellig om een wollige en schattige puppy in huis te halen, en dat was het ook zeker, tot je weer op kantoor ging werken.
Toen bleek dat, nu jouw volwassen, hond totaal niet gewend was om alleen thuis te zijn met als gevolg dat je nu met je handen in het haar zit en je jezelf afvraagt ‘moet ik mijn hond met verlatingsangst laten inslapen.’
Het antwoord daarop is natuurlijk hartstikke NEE!
Het is natuurlijk nooit leuk om aan jezelf toe te geven dat je er toch niet helemaal goed over hebt nagedacht.
Maar geen nood, er is een grote kans dat jouw hond slim genoeg is dat hij, met hulp van jou natuurlijk, alsnog de hond kan worden die jij wil.
Dus je kunt je handen uit je haar halen en de gedachte ‘moet ik mijn hond met verlatingsangst laten inslapen’ uit je hoofd zetten en lees rustig en aandachtig deze blog, ik leg hierin uit wat verlatingsangst is en wat je er aan kan doen.
Vergeet alleen niet dat het niet aan de hond ligt dat zijn gedrag is verandert, JOUW gedrag is verandert en dat heeft als consequentie dat het gedrag van jouw hond ook verandert, klinkt logisch, maar niet voor iedereen…
Wat is verlatingsangst bij honden?
Net zoals het vaak een reden heeft dat mensen verlatingsangst hebben, werkt dit ook zo bij honden, hier kan ook vaak wat aan gedaan worden.
Dus in plaats van te denken ‘moet ik mijn hond met verlatingsangst laten inslapen’ is het verstandig om te beginnen met deze gedachte om te zetten in ‘wat kan ik doen om mijn hond met verlatingsangst te helpen’?
In de rare Corona-tijden heb jij hoogstwaarschijnlijk veel thuis gewerkt en was je dus ook de hele dag gezellig thuis bij je hond.
Jouw hond is dus van pup af aan gewend dat hij niet alleen is, totdat de lockdown voorbij was en jij weer naar kantoor ging met als gevolg dat jouw hond van nooit alleen naar de hele dag alleen ging.
Honden zijn van nature sociale dieren en voelen zich het veiligst in een roedel, in zijn leven ben jij, of je hele gezin, zijn roedel en dus zijn hele wereld.
Leer je jouw pup meteen aan dat hij niet in de steek wordt gelaten als jij (even) weg bent geeft hem dat vertrouwen dat zijn ‘roedel’ weer thuis komt, in tijden van de lockdowns heeft jouw hond simpelweg dat vertrouwen niet kunnen opbouwen.
Wat hij onbewust wel heeft geleerd en opgebouwd is in jouw ogen ongewenst gedrag.
Dat ongewenst gedrag is dus simpelweg verlatingsangst met als gevolg dat jij met je handen in het haar zit en uiteindelijk kan gaan denken ‘moet ik mijn hond met verlatingsangst laten inslapen’?
Symptomen van verlatingsangst
Het herkennen van symptomen van verlatingsangst is vaak vrij makkelijk te herkennen aan probleemgedrag als jij NIET thuis bent.
Elke hond is anders en er zijn veel meer symptomen maar bovenstaande zijn toch wel de meest voorkomende.
De reden dat hij deze symptomen gaat laten zien is omdat hij zich verveelt, zich alleen niet op zijn gemak voelt en hierdoor stress kan gaan ervaren.
De hond doet dit NOOIT om jou te irriteren of om lastig te zijn, het is dus van belang de hond zeker niet te gaan straffen als jij thuis komt en je komt een van bovenstaande symptomen tegen.
Het is in die situaties natuurlijk heel logisch dat jij wederom met je handen in je haar zit en gaat denken ‘moet ik mijn hond met verlatingsangst in laten slapen’, toch is het beter om je hond op zijn gemak te stellen en de souvenirs die hij voor je heeft achtergelaten te negeren.
Ga je jouw hond bij thuiskomst straffen dan gaat hij uiteindelijk denken dat hij gestraft wordt omdat jij thuiskomt, honden kunnen niet rationeel denken of de link naar het sloopgedrag leggen met als gevolg dat zijn angst alleen maar groter gaat worden.
Gewoontedieren
Net zoals mensen zijn ook honden gewoontedieren, als we weggaan doen we schoenen aan, we pakken onze jas en sleutels en lopen de deur uit.
Honden pikken dit gedrag van hun baasjes heel snel op, vooral angstige honden staan altijd op high–alert.
Als jouw hond dus een paar keer gezien heeft dat jij jouw schoenen aantrekt, je jas en sleutels pakt weet hij dat het weer zover is.
Hij weet dan al dat hij weer alleen wordt gelaten en hij weet niet of je nog wel terug komt, jouw hond gaat op dat moment al angstig worden.
Met als gevolg dat je al een angstige hond achterlaat, jij onderweg naar je werk nog wanhopiger wordt en wéér gaat denken ‘moet ik mijn hond met verlatingsangst in laten slapen’?
Weggaan
Om te voorkomen dat je hond al angstig wordt voordat je weg bent is het aan te raden om te gaan oefenen met je jas eens aan te doen en helemaal niet weg te gaan, of rammel een keer met je sleutels en leg ze daarna weer terug, en herhaal dit regelmatig.
Zo doorbreek je de cyclus bij je hond die dan ziet dat jassen en sleutels niet altijd associëren met weggaan.
De hond zich thuis veilig laten voelen
Het oefenen met jassen en sleutels zal al een klein patroon gaan doorbreken, maar niet minder belangrijk is om je hond zich thuis veilig en vertrouwd te laten (gaan) voelen.
Wat hierbij heel erg kan helpen is om je hond een eigen plekje te geven.
Hierbij kun je denken aan een hondenmand met een comfortabele kussen of een bench met een zacht kussen.
Let op: Stuur jouw hond hier niet heen als je hem om een of andere reden moet straffen, ook dan gaat hij ‘zijn plekje’ associëren met onveilig, als hij dit zelf opzoekt is dit geen probleem, dat zoekt hij juist een veilig plekje waar hij zich terug kan trekken.
Je hond uitlaten voor vertrek
Een hond die moe is zal eerder lekker rustig gaan slapen dan een hond die nog al zijn energie heeft, een lange wandeling helpt hierbij, een fijne bijkomstigheid is dat hij dan ook nog zijn behoefte kan en zal gaan doen.
Laat hem niet meteen lang alleen
Mocht je zover zijn dat je hond niet meer reageert als jij je sleutels of jas pakt, kun je langzaam gaan opbouwen met je hond alleen te laten.
Dat is natuurlijk hartstikke spannend, belangrijk hierin is dat je weet dat jouw hond de spanning voelt die jij voelt, probeer dus rustig te blijven zodat je hond dit voelt en dus ook rustig(er) blijft.
Begin je hiermee hoef je natuurlijk niet meteen de deur uit te gaan, je kunt ook naar een andere kamer in je huis gaan, zorg dan wel dat je hond je niet kan volgen.
Zorg ervoor dat hij je wel hoort, dan weet hij dat je er wel bent, en mocht hij onrustig worden ben je er ook weer, maar zorg dan ook weer dat je ‘normaal’ en rustig binnen komt.
Blijf een paar minuten weg en kom dan ook weer rustig binnen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
De Animo Gedragsmonitor
Ben je met je hond flink aan het oefenen om hem wat langer alleen thuis te laten is het slim en handig om zijn activiteiten bij te kunnen houden.
Hier is een handig apparaatje voor genaamd de de Animo Gedragsmonitor.
Wat is de Animo Gedragsmonitor?
De Animo Gedragsmonitor is een handig en klein hulpmiddel wat samenwerkt met een app en met een diameter van maar 37mm makkelijk aan zijn halsband vast kunt maken.
Meteen als je het apparaatje aan zijn halsband bevestigd begint deze 24u per dag met het verzamelen van gegevens over het gedrag van jouw hond en na 7 dagen is de Animo Gedragsmonitor goed ‘ingewerkt’.
Mocht je hond symptomen gaan vertonen van verlatingsangst als jij weg bent krijg je hier een melding van op je telefoon.
Zo kun je dus precies de vooruitgang van je hond bijhouden en makkelijk bijsturen als dit nodig is.
Dit apparaatje zorgt er zeker voor dat de gedachte van ‘moet ik mijn hond met verlatingsangst in laten slapen’ al snel tot het verleden gaat behoren.
De onmisbare Animo Gedragsmonitor voor jouw training met jouw hond is verkrijgbaar bij Pet’s Place.
Pet’s Place
Pet’s Place is toch wel dé online dierenwinkel van Nederland met een ruim assortiment en brede kennis over dieren.
Mocht je liever naar een fysieke winkel gaan is dit ook geen enkel probleem, met ruim 200 winkels in heel Nederland zit er altijd wel eentje bij jouw in de buurt, kijk hier voor een overzicht van alle Pet’s Place winkels.
Dus zorg dat de gedachte ‘moet ik mijn hond met verlatingsangst laten inslapen’ voorgoed tot het verleden gaat behoren en leer jouw hond goed kennen met de Animo Gedragstrainer zodat ook hij een stabiele hond gaat worden, want een hond met verlatingsangst laten inslapen is nooit de oplossing!
Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden
Het voorkomen van verlatingsangst is makkelijker dan het op te lossen, dit zul je vast al weten, anders was je deze blog nu niet aan het lezen.
Natuurlijk wil jij je hond met verlatingsangst niet laten inslapen, maar wat kun je dan in hemelsnaam doen om van ongewenst naar gewenst gedrag te gaan?
Op Facebook is daar speciaal een groep voor gemaakt genaamd Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.
Deze informatieve groep wordt dagelijks gebruikt om tips&tricks met elkaar te delen en om elkaar zo te helpen.
Ook kun je hier alles vinden wat je nodig hebt om jouw hond zo goed mogelijk te helpen.