Hartworm bij honden

hartworm bij honden

Hartworm bij honden, een risico wat je kunt lopen als jouw hond gezellig met de camper of caravan mee op vakantie gaat naar Zuid-Europa.

Sinds de Corona-crisis is de verkoop van campers en mensen die zelf een buscamper bouwen de pan uit gerezen, de kans op hartworm bij honden neemt daarom ook wel iets toe.

Veel mensen gaan in de zomer met hun camper of caravan richting Zuid-Europa, dit is dan ook precies de plek waar, naast Leishmaniose, ook hartworm te vinden is.

Het is bekend dat in o.a. Spanje het welzijn van de honden niet zo goed is als hier, adopteer je een hond uit die regio, kun je ook te maken krijgen met een hond die hartworm heeft.

Wat is hartworm bij honden

Net zoals Leishmaniose wordt ook de hartworm bij honden geïnfecteerd door muggen in Zuid-Europa, de meeste kans op besmetting heb je van april tot oktober/november, met uitzondering van de Canarische Eilanden, hier kan je hond het hele jaar besmet worden.

Deze muggen nemen de larven op van een al besmette hond en prikken dan een andere hond om zo deze hond weer te infecteren met larven van deze worm.

Als je in een gebied bent waar muggen voorkomen, zoals bij stilstaand water, zorg er dan voor dat je je hond tussen zonsondergang en zonsopgang niet uitlaat, op deze tijd zijn de muggen het meest actief.

De larven die in het lichaam van de hond komen worden na 75-125 dagen opgenomen in het bloed en verplaatsen zich dan naar het hart en de longslagaders waar ze blijven zitten en gaan groeien.

hartworm bij honden

Het duurt ongeveer 4-6 maanden voordat de wormen volwassen zijn, kunnen meer dan 25 cm (!) worden met een diameter van ca. 1mm. en wel 7 jaar worden!

Heeft jouw hond een mannetje en een vrouwtjes worm in zijn lijf dan is de kans heel groot dat de wormen zich gaan voortplanten.

De larven die hieruit voortkomen blijven tot wel 1,5 jaar in het bloed van de hond, worden ze weer opgezogen door een mug dan kan deze mug weer een andere hond gaan infecteren.

Symptomen van hartworm bij honden

Helaas is het ook bij de hartworm zo dat je pas weet of je hond daadwerkelijk geïnfecteerd is wanneer de symptomen zichtbaar worden.

Deze symptomen kunnen op zijn vroegst 5 maanden na besmetting zichtbaar worden en verlopen erg geleidelijk.

Er zijn gelukkig ook honden genoeg die na een besmetting nooit symptomen gaan vertonen en een lang, gelukkig en gezond leven leiden.

Wel is het zo dat hoe actiever je hond is hoe groter de kans op symptomen en schade aan de bloedvaten gaat zijn.

Krijgt jouw hond symptomen en ga je naar de dierenarts, vergeet er dan zeker niet bij te vermelden wanneer jouw hond in een gebied geweest of geadopteerd is uit een gebied waar hartworm voorkomt.

Zelf herkenbaar
Herkenbaar door de dierenarts
AdemhalingsproblemenAantasting van de lever
Benauwdheid na inspanningAantasting van de nieren
(Chronisch) hoesten, soms met bloedBloedarmoede
Flauwvallen na inspanningHartritmestoornissen
Gewichtsverlies door minder etenHartruis
KoortsLage bloeddruk
OmvallenVergroting van het hart
Plotseling stervenVerwijde longslagaders
Slechtere conditieVocht in de buik
VermoeidheidVocht in de longen
Vocht in kop/poten 
Uitdroging

Dierenartsen kunnen d.m.v. verschillende onderzoeken testen of jouw hond besmet is geraakt met de hartworm.

  • Larven, deze test kan 6 maanden na een besmetting uitgevoerd worden.
  • Anti-lichamen, er kan onderzoek gedaan worden naar antilichamen maar deze test is vrij onbetrouwbaar.
  • Antigenen, hier wordt getest op antigenen van vrouwelijke volwassen wormen, deze test kan 5 maanden na besmetting gedaan worden.

Deze test is betrouwbaar en gevoelig, maar soms zit er een vals-negatieve uitslag bij als er bijvoorbeeld alleen mannelijke wormen aanwezig zijn.

Behandeling bij hartworm bij honden

Hartworm bij honden is te behandelen, maar is erg ingewikkeld, kostbaar, duurt lang en het is zeker niet zonder risico.

Zie je een of meerdere bovenstaande symptomen dan heeft je hond hoogstwaarschijnlijk al volwassen hartwormen in het hart en slagaders zitten.

Hartworm bij honden doden

Hartworm bij honden kunnen worden behandeld door middel van injecties waardoor ze sterven.

Voordat er met deze behandeling gestart kan worden moet eerst worden vastgesteld wat de nier- lever en hartfuncties zijn.

Het grote risico van de behandeling is dat wanneer de hartwormen massaal sterven en door de bloedstroom worden meegevoerd wat afsluiting van de bloedvaten kan veroorzaken, waardoor je hond alsnog kan overlijden hieraan.

Na de behandeling is het zaak om je hond 5-7 weken heel erg rustig te houden zodat het lichaam de dode wormen kan absorberen.

Komt je hond hier goed doorheen zijn er nog steeds larven aanwezig in het lichaam van je hond, deze moeten ook behandeld worden, dit gaat d.m.v. een ontwormingspilletje.

Hartworm bij honden

Hartworm bij honden niet doden

Omdat injecties grote risico’s met zich meebrengt wordt er soms ook besloten om de aanwezige hartwormen niet te doden.

Er wordt dan gezorgd dat je hond niet opnieuw geïnfecteerd kan raken en de hartworm zich niet verder kan verspreiden.

Op deze manier krijgt je hond er in ieder geval geen nieuwe hartwormen meer bij en de aanwezige hartwormen gaan na verloop van tijd alsnog dood.

Deze behandeling bestaat uit maandelijkse kuren die over een langere periode herhaald dient te worden.

Hartworm bij honden operatief verwijderen

Bovenstaande behandelingen hebben vaak de voorkeur, maar in sommige ernstige gevallen als er acuut levensgevaar is kan er gekozen worden om de hartwormen operatief te gaan verwijderen.

Deze operatie is behoorlijk risicovol en wordt via de halsslagader uitgevoerd waarbij de hartwormen verwijdert worden.

Is je hond goed door de operatie gekomen volgt er 6 weken later nog een lichte behandeling om de kleine larven die nog in het bloed zitten te doden.

Hartworm bij geadopteerde honden

De laatste jaren worden er veel honden geadopteerd vanuit Zuid-Europa en krijgen hier een veel beter leven.

Veel van deze honden worden wel getest op hartworm voordat ze op reis gaan naar een beter leven, maar zoals beschreven zijn hartwormen niet meteen zichtbaar/testbaar.

Heb je een hond geadopteerd uit het buitenland is het sowieso altijd raadzaam om naar de dierenarts te gaan, vergeet ook niet te melden dat jouw uit een gebied komt waar hartworm voorkomt, dit kan je een hoop ellende besparen.

Preventie van hartworm

Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat jouw hond geen hartworm oploopt op je vakantie.

Om er 100% zeker van te zijn dat dit niet gaat gebeuren kun je je hond het beste thuislaten.

Maar dit is steeds vaker echt geen optie meer, mensen beschouwen hun hond steeds meer als familie en dus gaat je hond gezellig mee op vakantie in de camper of caravan.

Om de kans zo klein mogelijk te houden dat je hond toch geïnfecteerd raakt kun je enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

Hoe zuidelijker je op vakantie gaat, hoe groter de kans is dat je hond er besmet mee kan raken.
Is jouw hond gezellig mee op vakantie in de camper of caravan, zorg dan voor horren voor ramen en deur.
Vermijd ten alle tijde stilstaand water, hier zitten de meeste muggen.
Zorg dat je hond tijdens het muggenseizoen tussen zonsondergang en zonsopkomst binnen blijft.

Ga je op vakantie waar hartworm voorkomt, begin dan een maand voor vertrek met Milbemax ontwormingstabletten.

Milbemax

Je wilt natuurlijk niet dat je hond besmet raakt en ellendige, maar vooral hele dure, behandelingen moet ondergaan.

Hartworm bij honden zijn dan ook goed te voorkomen met de juiste middelen en ze zijn in vergelijking met de rekenarts van de dierenarts, hartstikke goedkoop.

De Milbemax ontwormingstabletten zijn er voor jong en oud, groot of klein en bieden een goede bescherming voor je hond tegen hartwormen.

Voor een optimale bescherming van je hond begin je hier het beste een maand voor je naar een gebied gaat waar hartwormen voorkomen, en stop hier pas mee een maand nadat je terug bent.

Zo weet je zeker dat je jouw hond optimaal hebt beschermd tegen een eventuele lange en pijnlijke lijdensweg.

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

Wil je meer informatie over honden en op de hoogte blijven van alle tips&tricks over het gedrag en gezondheid van jouw hond die bijna dagelijks gedeeld worden in mijn Facebook-groep?

Meld je dan nu aan op Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden en blijf op de hoogte van de laatste Tips&Tricks!