Een hond uit Spanje adopteren, niet iets waar veel mensen aan denken als het gaat om de aanschaf van een hond, of als ze er wel aan denken er zeker niet aan gaan beginnen.
‘Die honden zijn allemaal ziek’, ‘ze zullen allemaal wel wat mankeren met al die inteelt op straat’ of ‘al die honden zijn vals’.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarom veel mensen er niet aan moeten denken om een hond uit Spanje te adopteren.
De groep mensen die zo over Spaanse honden denken hebben duidelijk hun huiswerk niet gedaan.
En doet deze groep mensen net zo goed hun huiswerk bij de aanschaf van een hond in NL hebben ze ook kans dat ze ‘per ongeluk’ een hond van een broodfokker kopen, de kans op gedragsproblemen of fysieke problemen liggen dan een stuk hoger.
Een hond uit Spanje adopteren is geen 100% garantie, net zoals een hond in NL aanschaffen, maar doe je je huiswerk goed dan weet je dat er veel mensen met hart en ziel er alles aan doen om deze arme honden een tweede kans te geven.
Een hond uit Spanje adopteren | Het lot van de jachthonden
In Spanje worden voor de jacht vooral Galgo’s en Podenco’s gebruikt, deze honden staan bekend dat het geweldige jachthonden zijn.
Op 1 feb eindigt in Spanje elk jaar het jachtseizoen, dit is ook de dag dat veel jachthonden hier de dupe van worden.
De honden zijn niet meer nodig, ze hebben hun werk niet naar behoren gedaan of ze zijn te oud volgens de jager met als gevolg dat elk jaar meer dan 50.000(!) van deze honden een gruwelijk lot staat te wachten.
Hebben deze honden ‘geluk’ dan worden ze alleen maar gedumpt, andere staat ophanging of levende verbranding te wachten.
Galgo’s en Podenco’s zijn naast jachthonden ook heel erg gevoelige honden en met de juiste begeleiding, en heel veel liefde, zijn dit geweldige kameraden om in huis te hebben!
Op het moment zit ik zelf in Spanje en heb ik het geluk dat ik de juiste mensen ben tegengekomen en heb ik al een paar keer het genoegen mogen hebben om honden op te halen voor transport naar Engeland waar hun nieuwe baasje(s) met smart zitten te wachten.
En ja, helaas zijn de meeste honden die ik opgehaald heb Podenco of Galgo, stuk voor stuk hartstikke lief, maar tegelijkertijd zie je ook de ellende en de angst die ze hebben doorstaan in hun ogen.
Een hond uit Spanje adopteren | Het lot van vele straathonden
Naast de Podenco’s en Galgo’s lopen er in Spanje ook nog ontelbare straathonden rond.
Veel van deze straathonden zijn ook gedumpt omdat ze niet meer gewenst waren, als ze al een thuis hadden.
Loki
Zo ook waarschijnlijk mijn eigen hond Loki die ik heb gevonden in de buurt van Malaga, vastgebonden aan een poort met een emmer water en een zakje met brokken bij een finca.
Verward zat ie rond te kijken toen we langsreden, hij kan er niet langer dan een paar uur gezeten hebben, want toen we wegreden zat ie er nog niet.
Omdat het mijn eerste hond was in Spanje die ik vond heb ik hem dezelfde dag nog geadopteerd, deze kon ik toch echt niet laten gaan!
Op dat moment deed ik vrijwilligerswerk in de buurt van Malaga bij iemand die jarenlange ervaring heeft met honden, ik kon Loki daarom met een gerust hart adopteren.
Ik merkte al snel dat ie gewend was om mensen om zich heen te hebben, maar hij wilde de eerste nachten buiten op het beton gaan slapen, na 2 dagen wist ie wel dat de bank een stuk comfortabeler was.
Hij wist ook totaal niet hoe je nou met speeltjes speelt, toen ik een speeltje met geluid aan hem gaf werd ie bang van het geluid.
De kans is dus groot dat er niet echt naar hem omgekeken werd en Loki gewoonweg niet meer gewild was en daarom gedumpt was.
Gelukkig voor mij niet zomaar ergens maar hadden de vorige eigenaren nog het fatsoen om hem te dumpen waar de kans groot was dat ie gevonden werd.
Zou Loki zomaar ergens los gedumpt zijn was er de kans dat ie aangereden zou kunnen worden.
Dodingsstations
Maar ook is er altijd de kans voor straathonden in Spanje om in een dodingsstation te belanden.
In Spanje is elke gemeente VERPLICHT om het probleem van de vele straathonden te aanpakken.
Helaas is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om deze honden te doden in zogenaamde dodingsstations.
Lokale overheden geven subsidie aan deze dodingsstations, en dus levert elke hond die ze doden geld op.
Gelukkig zijn er wel veel mensen die het lot van de vele arme honden in Spanje aan trekken, je zult dan ook veel rescue’s vinden in Spanje.
Maar deze rescue’s worden niet geholpen door de gemeente maar moeten het puur hebben van donaties van mensen/bedrijven en hebben het vaak ook zwaar, de hokken zitten overvol, de dierenartskosten lopen hoog op etcetc.
Een hond uit Spanje adopteren | Waar op te letten?
Wil jij nu ook een hond uit Spanje adopteren door bovenstaande te lezen is het wel belangrijk om te weten waar je nog meer op moet letten, je moet er toch niet aan denken om een hond uit Spanje te adopteren en er dan al snel achterkomen dat het toch niet is wat je ervan verwachtte.
Woon je op een flatje midden in de stad dan is het niet zo handig om een waakhond aan te schaffen, hoe lief hij er op de foto ook uitziet.
Maar heb je een grote tuin waar je hond lekker kan rondrennen kun je wel weer een hond uit Spanje adopteren die lekker actief is.
Hetzelfde geldt als je het heerlijk vindt om lange wandelingen in de natuur te maken met je hond.
Kom je bij een goede rescue uit dan zul je van tevoren ook gescreend worden of en voor welke hond je geschikt bent.
Een hond uit Spanje adopteren | Lichamelijke gezondheid
Galgo’s en Podenco’s zijn over het algemeen erg gezonde honden zonder al teveel genetische afwijkingen.
De lichamelijke gezondheid hangt veel meer af, als deze gedumpt is, van de voormalige eigenaar.
Maar een goede rescue zal ervoor zorgen dat de hond zo gezond mogelijk is voordat deze geadopteerd kan worden.
Omdat het klimaat in Spanje warmer is dan in Nederland heb je wel kans op bijvoorbeeld Leishmania, Babesiose of hartworm.
Maar laat je dit vooral niet afschrikken, dit kan worden uitgesloten met een simpele bloedtest.
Test de hond wel positief, dan bestaat er medicatie waar de hond alsnog een goed en gelukkig leven kan leiden.
Heb je je oog laten vallen op een voormalige straathond, dan heb je kans dat deze gezonder is al menig rashond in Nederland.
Op straat overleven de sterkste honden het vaak, en omdat honden niet monogaam zijn zie je veel kruisingen, deze hebben vaak al minder genetische afwijkingen dan rashonden.
Puppy’s van deze honden krijgen dus sterke genen mee, gaat dit een paar generaties door heb je kans op een hele gezonde hond, uitzonderingen daargelaten.
Een hond uit Spanje adopteren wordt vaak afgeraden maar ik kan uit ervaring zeggen dat het allemaal reuze meevalt, doe vooral goed je huiswerk!
Een hond uit Spanje adopteren | Mentale gezondheid
Nu je weet hoe het er in Spanje aan toe kan gaan met de honden kun je je voorstellen dat veel van deze honden het vertrouwen in de mens kwijt is.
Jagers zijn bijna altijd mannen, sta er dus niet van te kijken dat veel van deze honden een nog grotere angst hebben voor mannen dan voor vrouwen.
Hun ervaring met mannen is vaak lichamelijke mishandeling of schreeuwen, zien ze een man dan ‘verwachten’ ze dit steeds weer.
Het kan dus veel tijd, geduld, maar vooral LIEFDE, kosten voordat het vertrouwen bij je hond weer langzaam terugkomt.
En ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat een hond uit Spanje adopteren een héél goed idee kan zijn, mits je goed je huiswerk doet.
Een hond uit Spanje adopteren | Waar moet je zijn?
Mede door de hele Corona-crisis is de broodfok flink gestegen de laatste jaren, broodfokkers worden steeds creatiever en slimmer om snel veel geld te verdienen ten koste van de honden.
Ga nooit af op een zielig plaatje op internet, maar meld je aan bij verschillende groepen op Facebook en lees je goed in en stel vragen, deze groepen doen er vaak alles aan om het welzijn van de honden voorop te stellen.
Samenwerkingen tussen rescue’s en stichtingen
Spaanse rescue’s werken veel samen met stichtingen in Nederland, en deze stichtingen hebben vaak veel opvanggezinnen waar honden verblijven.
Heb je dus een hond gevonden die je wilt adopteren en deze is al in NL, ga dan, voor je beslissing, kennis maken met de hond.
Is dit niet mogelijk, dan is dit geen goed teken, en hoe erg dit ook is voor de hond die daar zit, de kans is groot dat deze uit de broodfok komt.
Een goede rescue heeft altijd een (pre)- adoptie formulier, hierin worden kritische vragen gesteld, dit gaat verder dan alleen waarom je een hond zou willen.
Nee, hier word naar je woon- en leefsituatie gevraagd, aan de hand van deze vragen weten rescue’s wat voor soort hond geschikt voor je is.
Een Spaanse Galgo in een tuin met een 50cm. hoog hekje zal geen goed idee zijn als je je bedenkt dat deze honden geboren atleten zijn en zelfs vaak zonder veel moeite over 150-180cm. kunnen springen.
Verder hebben veel rescue’s de mogelijkheid om in contact te blijven voor vragen/problemen, maar ook voor leuke foto’s om te laten zien hoe goed de hond het nu bij je heeft.
En behalve dat de rescue naar jouw situatie vraagt, vraag zelf ook naar de situatie en het karakter van de hond die je op het oog hebt.
Je wilt natuurlijk wel weten wat je evt. in huis haalt, is de hond waaks, goed met katten/kinderen, is hij sociaal etcetc.
En is jouw Spaanse adoptiehond eindelijk bij je in huis, dan gaat jouw leven, en nog meer voor de hond, met veel geduld en liefde drastisch ten goede veranderen!
Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden
Wil je meer informatie over honden en op de hoogte blijven van alle tips&tricks over het gedrag en gezondheid van jouw hond die bijna dagelijks gedeeld worden in mijn Facebook-groep?
Meld je dan nu aan op Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden en blijf op de hoogte van de laatste Tips&Tricks!