Dementie bij honden | CDS

Dementie bij honden

Veel mensen weten dit (nog) niet, maar dementie bij honden komt vaker voor dan je denkt als ze een dagje ouder worden, dit kan jouw maatje ook overkomen.

Dementie bij honden wordt vaak verward met ongewenst gedrag, mensen vragen zich af waarom hun hond bijvoorbeeld ineens niet meer zindelijk is of uit het niets verlatingsangst heeft.

Heb je een nieuwe hond in huis of ga je een oudere hond adopteren, zul je hier misschien eerder mee te maken krijgen dan wanneer er een puppy in huis komt.

Wat is dementie bij honden

Als mensen dement gaan worden spreken we vaak van Alzheimer, de lichamelijke en psychische symptomen die mensen en honden krijgen zijn over het algemeen vergelijkbaar, al wordt het bij honden (en katten) aangeduid als CDS (Cognitief Disfunctie Syndroom.

Al is CDS vergelijkbaar met Alzheimer, het hele proces van CDS bij honden verloopt 5x sneller dan Alzheimer bij mensen, dit is ook logisch aangezien de gemiddelde hond niet ouder wordt dan 15, uitzonderingen daargelaten.

Dementie bij honden

Dementie bij honden herkennen

Heb je een oudere hond (vanaf ca. 10jaar) en zie je verschil in het gedrag, ga dan altijd langs bij de dierenarts, het hoeft niet per se CDS te zijn, er kan een andere medische oorzaak zijn die de dierenarts kan uitsluiten.

Symptomen
Ineens niet altijd meer zindelijk
Minder goed luisteren
Veel onrustig rondlopen
Slaapritme omdraaien
Angst/agressie
Terugtrekken
Lijkt je niet altijd meer te herkennen
Doelloos in de hoek van kamer gaan staan
Blaffen tegen vreemde voorwerpen
Lijkt oude commando’s niet meer te kennen
Verlatingsangst

De oorzaak van dementie bij honden

Er is op dit moment nog geen exacte oorzaak voor dementie bij honden.

Wel is bekend dat de hersenen minder goed gaan functioneren omdat er hersencellen blijven afsterven en er zuurstofmoleculen in de hersenen komen.

Mede door ouderdom kunnen er meer zuurstofmoleculen in de hersenen komen, simpel gezegd komen hierdoor kleine ontstekingen die schade brengen aan bloedvaatjes en zenuwen.

Hierdoor wordt de doorbloeding minder en krijgen de hersenen niet genoeg zuurstof.

Als dit lang genoeg gebeurt in de hersenen gaat dit tot chronische schade en afwijkingen leiden, en dit proces kun je vergelijken met Alzheimer bij mensen.

Wat als mijn hond dementie heeft?

Net als bij mensen gaat dementie bij honden ook niet meer over en zal uiteindelijk erger gaan worden, bij de ene hond sneller als bij de andere, maar dat wil niet zeggen dat zijn leven al voorbij is als de diagnose CDS is.

Er zijn genoeg opties om de ziekte enigszins te vertragen om zo nog een tijd lang te kunnen genieten van je trouwe maatje.

Medicatie

Zoals eerder al beschreven, dementie bij honden is ongeneesbaar maar wel enigszins vertraagbaar.

Ga hiervoor naar je dierenarts, die zal je het beste kunnen adviseren welke medicatie er eventueel nodig is.

Actief blijven

Het is sowieso altijd goed om je hond mentaal en fysiek uit te blijven dagen, maar al helemaal als je een hond met dementie hebt.

Vind je hond het geweldig om lange wandelingen in het bos te maken maar merk je dat ie soms niet meer zo goed weet waar hij nou is, houd je hond dan aan een (extra) lange lijn, zo kan hij toch heerlijk blijven doen wat hij zo leuk vindt en blijf je je hond uitdagen.

Alle honden houden van eten/snoepjes, om je hond uit te blijven dagen kun je thuis wat snoepjes verstoppen zodat ie alert blijft en beloont wordt, zo blijven de hersenen gestimuleerd.

Heb je het vermoeden dat je hond sommige commando’s niet meer zo goed weet?

Oefen deze commando’s dan weer opnieuw en beloon je hond alsof er iets totaal nieuws aangeleerd is, want waarschijnlijk is dat voor je hond ook het geval.

Werkt dit niet, ga dan eens na of je hond doof niet aan het worden is.

En je hoeft niet alleen ‘oude’ commando’s opnieuw aan te leren, je kunt ook heerlijk bezig zijn met hond door hem leuke hondentrucjes te leren.

Nee, hij zal ze waarschijnlijk niet zo snel leren of onthouden maar je blijft lekker bezig, behoudt of verbeterd zelfs de band met je hond, en je houdt een gelukkige hond.

Honden die dement zijn hebben heel erg de behoefte aan structuur en routine, laat je hond dan ook uit op vaste tijden, de hond krijgt dan, zover mogelijk, een soort van tijdsbesef en weet waar hij aan toe is.

Geef je hond ook op vaste tijden eten en laat de voer- en waterbak op dezelfde plek staan, ook dit geeft vastigheid.

Ga ook niet al je meubels verplaatsen, je hond kan gedesoriënteerd raken wat stress kan veroorzaken.

Speciaal hondenvoer

Al gaat dementie bij honden niet meer over, er wordt wel steeds meer bekend over deze ziekte en kan in deze tijd al wat vertraagd worden.

Een van de dingen die kan bijdragen aan het vertragen van CDS is speciaal hondenvoer.

In dit hondenvoer zitten o.a. veel antioxidanten en vetzuren uit groenten wat de veroudering van de hersenen bestrijdt.

Ga je over op dit voer verwacht dan niet dat het meteen werkt, dit kan enkele weken tot maanden duren.

Feromonen

Net zoals bij mensen reageren honden ook op geuren, een voorbeeld van deze geuren zijn Feromonen.

Dit zijn chemische, hormoonachtige stoffen die bij honden worden uitgescheiden door de genitaliën, voetzolen, oren en de anaalklieren.

Feromonen helpen puppy’s in het nest om gerust te stellen, het zorgt voor een gevoel van veiligheid.

Honden met dementie die angstig zijn kunnen hier ook goed op reageren omdat het ze terugbrengt naar de veiligheid van het nest.

Wanneer is het genoeg?

Of je nu een hond met CDS hebt of je hond wordt gewoon oud, er komt een punt waarop je moet gaan overwegen of de kwaliteit van leven nog wel voldoende is.

Met CDS kan dit extra lastig zijn, misschien is je hond lichamelijk nog wel topfit maar is de CDS zover gevorderd dat je hond de hele dag doodsbang is voor alles.

Niemand wil afscheid nemen van zijn of haar hond, maar helaas komt dat verschrikkelijke moment voor elke hondenbezitter vroeg of laat, ook als je een fitte hond hebt die dementie heeft.

Mocht je op dat punt zijn gekomen is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts, deze staat er objectief is en kan je het beste advies geven.

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

Wil je meer informatie over honden en op de hoogte blijven van alle tips&tricks over het gedrag en gezondheid van jouw hond die bijna dagelijks gedeeld worden in mijn Facebook-groep?

In deze groep worden bijna dagelijks tips&tricks gedeeld om gewenst gedrag te behouden en ongewenst gedrag te voorkomen.

Ook kun je hier al jouw vragen stellen over het gedrag van jouw hond! Meld je dus nu aan en mis geen tip meer!