Hondenziektes in het buitenland | Babesiose

Babesiose

Nog een verraderlijke ziekte die o.a. in Zuid-Europa en in het noorden van Frankrijk opgelopen kan worden is Babesiose bij honden.

Steeds meer mensen hebben of huren tegenwoordig een camper of gaan met de auto op vakantie waardoor het veel makkelijker is om de hond gezellig mee te nemen op vakantie.

Alleen niet iedereen denkt aan de ziektes die je hond eventueel zou kunnen oplopen in o.a. Zuid-Europa.

En denken ze al aan ziektes dan kom je al snel uit bij Leishmaniose of hartworm.

Toch komt Babesiose ook met regelmaat voor, in 2004 zijn er in Nederland zelfs een paar gevallen geweest bij honden die nooit in het buitenland zijn geweest.

Wat is Babesiose bij honden

Babesiose wordt veroorzaakt door een bloedparasiet genaamd Babesia.

Deze parasiet wordt op je hond overgedragen door een teek, genaamd de Dermacentorteek.

Wanneer de teek jouw hond heeft uitgekozen en zicht heeft ‘vastgezet’ wordt je hond binnen 24-48u geïnfecteerd, dagelijkse controle is dan ook cruciaal om infectie te voorkomen.

Als de parasiet eenmaal in het bloed van de hond zit gaat deze de rode bloedcellen (deze zorgen voor het transport van zuurstof door het lichaam) van de hond aantasten en kapot maken en gaan ze door naar de volgende rode bloedcel.

Babesiose
Rode bloedcellen

Op deze manier kan de ziekte zich vrij snel verspreiden in het lichaam.

De rode bloedcellen die worden vernietigd worden door het lichaam als ‘vreemd’ beschouwd en worden opgeruimd.

Het lichaam gaat dan als het ware het eigen bloed afbreken, met alle gevolgen van dien als je hond niet op tijd behandeld wordt.

De teken die Babesiose veroorzaken zijn het meest actief bij een temperatuur boven de 10 graden en leven vooral in (hoog) gras.

Door de hele opwarming is het dus zeker niet uitgesloten dat deze teek zich verder naar Noord-Europa, en dus ook naar Nederland, kan gaan uitbreiden.

In 2004 zijn er een paar gevallen in Nederland bekend bij honden die nooit in het buitenland waren geweest.

Babesiose is niet besmettelijk maar kan wel worden overgedragen op andere honden.

Denk hierbij als een hond die geïnfecteerd is een andere hond bijt, via een bloedtransfusie maar in een zeldzaam geval kan ook een zwangere hond haar ongeboren pups besmetten via de baarmoeder.

Symptomen van Babesiose bij honden

Is je hond besmet geraakt door de parasiet, dan zul je tussen de 10 en 20 dagen na besmetting de eerste symptomen gaan zien, met een enkele uitzondering waarbij symptomen pas na maanden zichtbaar worden.

Bij pups kan de ziekte plotseling en heftig zijn en kan de pup zenuwverschijnselen krijgen, in shock raken en zelfs overlijden.

Ook oudere honden hebben vaak een verlaagd immuunsysteem en lopen daarom een groter risico op besmetting.

Onderstaand schema met symptomen is dan ook voor gezonde, volwassen honden.

Zichtbaar na 10-20 dagenChronisch
Bleke slijmvliezenBloedarmoede
BrakenOntstekingen aan de gewrichten
FlauwtesOntstekingen aan de spieren
GeelzuchtSloomheid
HersenverschijnselenTerugkerende koorts
Maag-darm klachten
Nierfalen
Overlijden
Rode urine
Shock
Verminderde eetlust
Zwakte

Diagnose en behandeling bij Babesiose

Vertoont jouw hond bovenstaande symptomen en is je hond recent in het buitenland geweest, dan wordt het hoog tijd om de dierenarts in te schakelen voor een juiste diagnose d.m.v. een bloedonderzoek.

Babesiose is erg goed behandelbaar als je er op tijd bij bent, wel kunnen er in sommige gevallen klachten blijven bestaan, je hond heeft dan chronische Babesiose.

Diagnose

Naast onderstaande bloedtesten geeft een bloedonderzoek ook informatie over evt. aantasting van de nieren en de lever en de status van de bloedstolling.

Komt de test positief terug dan is de hond seropositief, dit wil zeggen dat de hond ooit in aanraking is geweest met Babesia.

Wordt de parasiet gevonden wil dat nog niet zeggen dat dat ook de problemen van dat moment verklaart.

Behandeling

Komt de test van jouw hond positief terug en is je hond nog niet heel ziek dan kan de infectie bestreden worden met 2, vrij pijnlijke, injecties Imidocarb.

De tweede injectie wordt 2 weken na de eerste gegeven.

Naast dat de injecties vrij pijnlijk zijn kan je hond hier ook flink wat bijwerkingen door krijgen zoals bijvoorbeeld benauwd worden, diarree, overmatig speeksel aanmaken en braken.

Hier kan je hond atropine voor krijgen, dit verzacht de soms heftige bijwerkingen.

Is jouw hond echt heel erg ziek door de infectie dan wordt hij opgenomen, wordt er een infuus aangelegd en bestaat zelfs de kans dat er een bloedtransfusie nodig is.

LET OP: Laat je je hond NIET behandelen dan kan hij aan de infectie overlijden!

Preventie van Babesiose bij honden

Je wilt natuurlijk niet bij de dierenarts belanden omdat je hond doodziek is geworden na een geweldige vakantie.

Daarom kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om de kans zo klein mogelijk te maken dat jouw hond geïnfecteerd raakt door deze teek.

Laat je hond thuis…maar dit is vaak geen optie meer, dus geef ik een paar, meer realistische, preventieve maatregelen.
Hoe zuidelijker je op vakantie gaat (of Noord-Frankrijk), hoe groter de kans is dat je hond er besmet mee kan raken.
Er bestaat een vaccin tegen Babesiose, maar dit geeft geen volledige bescherming en de bescherming die het wel biedt duurt niet langer dan 3-6 maanden.

Je hond kan spierpijn krijgen en een paar dagen minder eten, ook bestaat de kans dat er een harde bult op de plek van de injectie ontstaat die binnen 2 weken ook weer uit zichzelf verdwijnt.
Check je hond ELKE dag op teken als je op vakantie bent in het buitenland, en dan met name in Noord-Frankrijk en Zuid-Europa.

Vind je een teek, verwijder deze dan onmiddellijk, kun of wil je dit niet zelf, schakel dan zo snel mogelijk een dierenarts in.
Een tekenband houdt teken veelal op afstand, de stoffen die geleidelijk uit de band worden afgegeven verspreiden zich over het hele lichaam van je hond.
Er is ook de mogelijkheid om pipetten te gebruiken, dit werkt ook zeker goed, het nadeel is wel dat je de (meerdere) pipetten goed moet verdelen over het lichaam om zeker te zijn dat het ook goed werkt.

Wil je zeker weten dat wanneer je de tekenband gebruikt een optimale werking heeft, geef dan je hond een week van tevoren de band om.

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

Om je meer informatie en simpele (honden) tips&tricks te geven kun je je ook aanmelden op mijn Facebook-groep.

Hier worden bijna dagelijks onmisbare tips&tricks gegeven over o.a. hondengedrag, de gezondheid van je hond en nog veel meer die voor iedereen begrijpelijk zijn.

Meld je dus nu aan bij deze groep en blijf op de hoogte van de laatste tips&tricks voor je trouwe viervoeter!