Een hond alleen leren zijn

een hond alleen leren zijn

Een hond alleen leren zijn, veel mensen die een asielhond hebben geadopteerd of een Coronahond hebben met verlatingsangst kunnen hier alleen maar van dromen.

Veel van deze honden blaffen na 2min. al de hele buurt bij elkaar of slopen je hele inboedel.

Een hond met verlatingsangst laten inslapen, die gedachte komt helaas ook voor, puur omdat mensen impulsief een hond hebben aangeschaft en totaal niet weten wat ze nu moeten doen.

Toch is een hond alleen leren zijn niet zo moeilijk, maar het kost alleen wel veel tijd en nog meer geduld en liefde.

Honden horen steeds meer bij de familie, dus jij wil toch ook dat jouw hond zonder problemen een paar uur alleen kan zijn?

Waarom kan mijn hond niet alleen zijn?

Een hond alleen leren zijn begint bij de oorzaak, er zijn verschillende oorzaken waardoor je hond niet alleen kan zijn.

Nooit geleerd

De laatste jaren zie je steeds meer honden die een perfecte opvoeding gehad hebben, behalve het alleen blijven, dit is simpelweg niet geleerd omdat de hond nooit alleen was door al dat thuiswerken.

De ellende begon toen de hond vanuit het niets ineens de hele dag alleen thuis was, de hele buurt wist dat je hond alleen was, en de tafelpoten zijn ondertussen bijna doorgekauwd.

Trauma

Heeft jouw hond wel geleerd om alleen te zijn maar is dit ineens omgeslagen?

Dan is de kans vrij groot dat er iets is gebeurd toen de hond alleen thuis was, bijvoorbeeld vuurwerk of bij hevig onweer.

De hond linkt dan het vuurwerk of onweer aan jouw afwezigheid.

Mocht je een asielhond uit binnen- of buitenland hebben geadopteerd, of wil je een asielhond adopteren, dan is de oorzaak vrij lastig te achterhalen.

Als je een asielhond uit het buitenland hebt, is de kans wel groot dat de hond in een roedel op straat heeft geleefd, en dus nooit alleen is geweest.

Dan kan het traumatisch zijn voor de hond om ineens én in een huis te wonen én dan ook nog eens alleen gelaten te worden, al is het maar voor je dagelijkse boodschappen.

een hond alleen leren zijn

Plotselinge verandering

Verlatingsangst bij volwassen honden kan ook ineens optreden als er een plotselinge verandering in de leefsituatie voorkomt, zoals een scheiding, overlijden of een kind wat uit huis gaat.

Een hond van een broodfokker

Mocht je de vergissing gemaakt hebben om per ongeluk een hond aan te schaffen via, wat later bleek, een broodfokker was, is de kans ook aanwezig dat je hond verlatingsangst ontwikkeld.

Puppy’s van broodfokkers worden bijna altijd te vroeg van de moeder weggehaald en verkocht.

Puppy’s hebben simpel gezegd minstens 7 weken nodig om een goed werkend zenuwstelsel te ontwikkelen.

Als pups te vroeg bij hun moeder worden weggehaald wordt het zenuwstelsel ‘opgevuld’ met bindweefsel met als gevolg dat signalen of prikkels niet of niet op de juiste manier worden doorgegeven wat tot verlatingsangst kan leiden.

Op wat is een broodfokker vind je meer informatie over broodfokkers en hoe je ze kunt herkennen.

Een hond alleen leren zijn

Vaak is de aanleiding van verlatingsangst wel terug te leiden naar een overafhankelijkheid naar één specifiek persoon door bovenstaande redenen.

Jij bent de hele wereld, en de leider van ‘de roedel’, voor je hond, als jij weggaat loopt dus zijn hele wereld, en dus zijn zekerheid, de deur uit.

En daar begint dan ook de uitdaging, hoe ga je een hond alleen leren zijn?

Kauwspeelgoed

95% van alle honden is gek op speelgoed en 100% is gek op eten.

Deze 2 combineren is dan ook een goede start om te beginnen bij een hond alleen leren zijn.

Maar het moet wel aan een paar voorwaarden voldoen.

Voor het beste resultaat voor je hond en voor je eigen geruststelling moet je hond veilig kunnen kauwen, je hond moet er moeite voor doen zodat het meteen ook langdurend (max. 45 min) is.

Veiligheid

Wanneer jij je hond wil leren om alleen te zijn wil je natuurlijk ook dat dit op een veilige manier gaat gebeuren.

Zorg er daarom voor dat wat je geeft veilig is voor je hond.

Langdurend

Het heeft niet zoveel zin om je hond iets te gaan geven wat binnen 5 min. al op is.

Zorg er daarom voor dat wat je geeft voor langere tijd meegaat, en met langere tijd wordt max. 45 minuten bedoeld.

Sterk

Zorg dat je iets geeft wat niet snel kapot gaat maar waar je hond wel moeite voor moet doen.

Het is de bedoeling dat het de hond energie kost en wanneer het op is de hond geen zin meer heeft om de buurt bij elkaar te gaan blaffen of weer eens aan je inboedel te gaan beginnen.

Een hond alleen leren zijn met kauwspeelgoed

Als je bovenstaande eisen bij elkaar legt brengt het je bij verschillende opties wat je je hond kunt gaan geven.

Ongekookte mergpijp

Veel honden zijn gek op mergpijpen, een bot wat afkomstig is van de koe, maar zorg er wel voor dat je deze ongekookt geeft.

Gekookte mergpijpen worden namelijk nog harder, mocht deze versplinteren kan dit gevaarlijk zijn voor je hond.

Een voordeel van mergpijpen is dat deze gevuld zijn met merg waar vet en proteïne inzit, waar honden gek op zijn en wat goed is voor de gezondheid.

Zorg er wel voor dat je de juiste maat geeft aan je hond.

Bullepezen

Bullepezen zijn gemaakt van het geslachtsdeel van de stier, het klinkt erg onsmakelijk voor ons, maar de meeste honden zijn er gek op en ook bullepezen zijn gezond voor je hond.

Ook deze zijn veilig, langdurend, sterk en verkrijgbaar in verschillende maten.

Let bij de aanschaf van bullepezen dat je vaak een stuk goedkoper uit bent als je ervoor kiest om een grotere partij te kopen.

Bevroren Kong gevuld met paté

En als laatste is een bevroren Kong met vlees ook een erg goed middel om je hond bezig te houden.

Vul de Kong het liefst met paté, dit is glad vlees wat er redelijk makkelijk uit te krijgen is voor de hond, maar wat wel gegarandeerd langdurig is.

Ook deze zijn veilig, sterk en als je deze vult met paté en een nachtje in de vriezer legt is je hond er gegarandeerd een tijdje mee bezig.

Kongs zijn er ook in verschillende maten, zo zal een Jack Russel een kleinere meer kunnen waarderen en de labrador retriever heeft veel meer aan een maatje groter.

Wat als je hond geen van drieën de opties wil

Een hond alleen leren zijn gaat veel tijd en geduld kosten, en er is een kleine kans dat jouw hond geen van bovenstaande opties ziet zitten.

Dan is het zaak om er voor te gaan zorgen dat jouw hond dit wel graag gaat willen.

Dit gaat een paar dagen kosten, maar het gaat er bijna zeker voor zorgen dat ook jouw hond minstens één van bovenstaande opties gaat waarderen.

Mocht jouw hond nou 2x per dag eten krijgen en je hond is niet geïnteresseerd in een gevulde Kong, bullepees of mergpijp, verminder dan bij elke maaltijd de hoeveelheid met 1/8 (12,5%) zodat je hond elke dag in totaal 1/4 (25%) minder voer eet.

Het gaat een dag of 3 of 4 duren, maar uiteindelijk gaat je hond honger krijgen en worden die kauwspeeltjes een stuk aantrekkelijker.

Is je hond nog niet geïnteresseerd dan kun je het voer nogmaals met 1/4 (25%) verminderen, en blijf ondertussen ook de speeltjes geven zodat je kan zien wanneer er interesse begint te ontstaan.

Dit is absoluut niet schadelijk voor je hond, en als je hond eenmaal geïnteresseerd is in de heerlijke kauwspeeltjes komen de juiste voedingsstoffen ook weer binnen, want je kiest tenslotte voor gezonde ‘snacks’.

een hond alleen leren zijn

Het opbouwen van een hond alleen leren zijn

Is jouw hond zover dat één, of alle bovenstaande, kauwspeeltjes populair zijn geworden wanneer jij wel gewoon thuis bent dan is het bijna tijd om deze in de praktijk te gaan gebruiken.

Je zult eerst moeten weten hoe lang het precies duurt voordat je hond onrustig gaat worden, een camera, of mobiele telefoon, kan je hier goed mee helpen om een soort van 0-meting te krijgen.

Neem je hond een paar keer op als jij weg bent, gaat je hond de ene keer na 11min, dan weer na 7min en daarna pas na 18min symptomen van verlatingsangst vertonen, neem dan 6min als startpunt om weg te blijven.

Op deze manier weet je bijna zeker dat wanneer jij binnenkomt je hond nog rustig aan het kauwen is.

Als je dit consequent blijft doen en het langzaamaan opbouwt, zul je zien dat je hond steeds vaker en langer genoegen neemt met het 2e belangrijkste in zijn leven en dat is iets lekkers en gezond te kauwen hebben!

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

wat is verlatingsangst

Wil je meer antwoorden op de vraag ‘wat is verlatingsangst’ en wat dat voor gevolgen kan hebben voor jou en jouw hond is er een hele fijne en zeer informatieve Facebook-groep genaamd Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.

Deze groep is speciaal in het leven geroepen om mensen, maar vooral de honden, te helpen bij ongewenst gedrag zoals verlatingsangst.

In deze groep wordt (bijna) dagelijks gepost over hoe jij je hond kan helpen met zijn gedrag en wat je daar allemaal voor nodig hebt.