Je hoort het de laatste jaren steeds meer, honden met verlatingsangst, maar wat is verlatingsangst bij honden?
Veel mensen hebben in de Corona-tijd een pup aangeschaft en deze een goede opvoeding gegeven.
Alleen komt het vaak voor dat de mensen één van de belangrijkste aspecten zijn vergeten in de opvoeding, namelijk de hond leren dat het oké is om alleen thuis te zijn.
Dat werd helaas pas duidelijk toen iedereen weer op kantoor moest gaan werken en de hond vanuit het niets de hele dag alleen thuis moest blijven.
Ook honden die vanuit een asiel geadopteerd zijn kunnen symptomen van verlatingsangst (gaan) vertonen, ze zijn immers niet zeker dat jij de hond ook niet weer gaat verlaten.
Om antwoord te krijgen op de vraag ‘wat is verlatingsangst’ is het belangrijk om te weten welke symptomen jouw hond vertoont wanneer je hond alleen thuis is, alleen dan ga je weten wat je er aan kan gaan doen.
Wat is verlatingsangst bij honden nou precies?
Honden zijn van nature roedeldieren, het leven in een groep zorgt voor rust en stabiliteit.
Nou leven de meeste honden niet in een honden-roedel, maar leven ze een heerlijk leventje bij jou in huis, dit maakt het dat in de ogen van de hond JIJ, en evt. je gezin, de roedel-(leider) bent.
Een hond die verlatingsangst heeft gaat zich al op het moment dat er aanstalte wordt gemaakt door het baasje om weg te gaan onrustig en gestrest te voelen.
Honden zijn erg oplettend en hebben al snel door wanneer het weer zover is om alleen thuis te blijven, dit kan al zijn doordat jij bijvoorbeeld je sleutels pakt.
Maar niet alleen het alleen thuisblijven van de hond kan zorgen voor symptomen van verlatingsangst.
Ook als jouw hond naar de hondenoppas gaat, of deze komt bij jou in huis, kan je hond symptomen van verlatingsangst gaan laten zien.
Dit komt doordat je hond dan té afhankelijk is (geworden) van één persoon en geen zelfvertrouwen (meer) heeft, je hebt een gelukkige hond zolang jij het gezelschap bent, de ellende begint als jij uit beeld verdwijnt.
Wat is verlatingsangst en wat zijn de symptomen
Vaak zie je zelf de symptomen van verlatingsangst niet of nauwelijks wanneer je thuis bent, maar wanneer je weg bent verandert jouw hond in een ware terror.
Maar let zeker ook op de leeftijd van jouw hond, als jouw hond een maand of 5 is en er wordt ineens van alles gesloopt hoeft dit NIET te betekenen dat jouw hond verlatingsangst heeft, de kans is groot dat op deze leeftijd je hond lekker aan het puberen is.
Sloopgedrag
Je zal zeker niet de eerste hondenbaas zijn die bij thuiskomst een duur hondenkussen aantreft waarvan de inhoud door je hele huis ligt verspreid…
De reden dat jouw hond gaat slopen bij het alleen thuis zijn kan te maken hebben met verveling of een uiting van stress.
Kauwen, en dus vaak het slopen van dingen, vermindert stress en spanning bij honden, en tegelijkertijd gaat dit ook de verveling tegen, het is dus best logisch dat je hond dit gedrag vertoont bij het alleen thuis blijven.
Blaffen, piepen en huilen
Het gebeurt bijna altijd wanneer jij niet thuis bent, je hond met verlatingsangst die de hele buurt bij elkaar aan het blaffen, piepen of huilen is.
Je buren zullen het je niet in dank afnemen als ze niet weten wat er aan de hand is, tegelijkertijd vind jij het als hondenliefhebber vervelend dat je hond dit gedrag vertoont.
Leg daarom altijd aan de buren uit wat er aan de hand is, dit scheelt een hoop frustratie maar ook meteen een grote kans dat je buren wel begrip kunnen opbrengen voor de situatie.
Eenzaamheid en verveling zijn de grootste redenen waarom je hond herrie zal gaan maken wanneer deze alleen thuis is.
Het produceren van geluid zorgt er bij honden voor dat er een chemische stof vanuit de hersenen vrijkomt, dit geeft een fijn gevoel.
Dus totdat jij weer degene zal zijn die je hond een fijn gevoel gaat geven is de kans groot dat je hond blijft blaffen, piepen of huilen.
Zichzelf verwonden
Een hond die erg gehecht is aan jou tot aan het punt dat de hond er verlatingsangst door heeft gekregen zal zich kunnen gaan verwonden als je deze alleen thuis gaat laten.
Jij bent de hele wereld voor de hond, alles draait om jou in de wereld van jouw hond en wanneer jij er niet bent kan de hond er alles aan gaan doen om bij jou te komen en te kunnen zijn.
Zo kan je hond proberen zichzelf letterlijk een weg naar buiten te gaan krabben.
Het doel hiervan is om hoe dan ook naar jou toe te gaan met als gevolg dat de kans bestaat dat je hond zelfs bloedende poten hieraan overhoudt, met een duur bezoekje aan de dierenarts tot gevolg.
Gedrag in kaart brengen
Had je een vermoeden dat jouw hond verlatingsangst heeft en heb je door het lezen van deze blog antwoord of bevestiging gekregen op de vraag ‘wat is verlatingsangst’?
Dan is de volgende stap het in kaart gaan brengen van het gedrag van jouw hond wanneer deze alleen thuisgelaten wordt.
Een slimme manier om het gedrag van je hond in kaart te gaan brengen is door middel van het gebruik van een camera.
Beveiligingscamera voor binnen- en buiten
Je kunt voor een speciale huisdierencamera kiezen, maar wil je een camera die je uiteindelijk ook buiten, of gewoon voor binnen, wilt gaan gebruiken, dan is deze ‘gewone’ beveiligingscamera ook zeker te gebruiken.
Deze beveiligingscamera neemt op in 1920 x 1080 met een groot rotatiebereik van 270 graden, zo kun je elk gewenst gebied bekijken en is het onmogelijk voor je hond om niet in beeld te komen, en voor extra beeld kun je met deze camera 4x inzoomen.
Wil je niet alleen kunnen kijken maar ook meteen willen opnemen zodat je het gedrag van je hond goed in kaart kunt brengen, dan heb je bij deze beveiligingscamera een MicroSD kaart nodig tot max. 64 GB.
Door de infrarood-functie op de camera is het ook mogelijk om in het donker op te nemen, dus mocht je vergeten zijn de lampen aan te houden voor je hond, kun je alsnog zien wat je hond allemaal uitspookt.
Wil je weten wanneer jouw hond iets gaat uitspoken, dan kun je instellen dat als er beweging is je een push-melding op je telefoon krijgt, zo kun je, mocht dat nodig zijn, je hond meteen corrigeren.
Je kunt zelfs een alarm instellen zodat jij nooit mist wat je hond doet wanneer deze alleen thuis is.
Is jouw hond ook graag buiten in alle weersomstandigheden, ook dan is deze camera perfect, deze camera is namelijk bestand tegen temperaturen van -10°C tot +70°C, dus ook buiten zal jouw hond niet ontkomen aan alle fratsen die je hond uit kan gaan halen.
Geeektech
Deze multifunctionele camera is verkrijgbaar bij Geeektech.com, deze webwinkel is voor iedereen die op zoek is naar een ruim assortiment in gadgets en elektronica, zoals beveiligingscamera’s.
Verder bieden ze in 50 verschillende categorieën meer dan 5.000 artikelen aan, allen van zeer goede kwaliteit met natuurlijk een goede service.
Dus wil je morgen nog jouw hond binnen- of buiten in de gaten willen gaan houden, dan is dit dé plek om dat zo snel mogelijk voor elkaar te gaan krijgen.
Verlatingsangst gemakkelijk in kaart brengen met een camera!
Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden
Wil je meer antwoorden op de vraag ‘wat is verlatingsangst’ en wat dat voor gevolgen kan hebben voor jou en jouw hond is er een hele fijne en zeer informatieve Facebook-groep genaamd Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.
Deze groep is speciaal in het leven geroepen om mensen, maar vooral de honden, te helpen bij ongewenst gedrag zoals verlatingsangst.
In deze groep wordt (bijna) dagelijks gepost over hoe jij je hond kan helpen met zijn gedrag en wat je daar allemaal voor nodig hebt.