Is mijn hond gelukkig?

een gelukkige hond

Een gelukkige hond die een fijn leven bij je heeft, dat wil toch elk hondenbezitter?

Maar niet elke gelukkige hond laat dit op dezelfde manier zien.

De ene hond kijkt een keer naar je en kwispelt een keer met zijn staart vanuit zijn luie mand, de andere hond kan zijn enthousiasme niet inhouden wanneer je weer thuiskomt.

Dit zijn zeker tekenen dat je een gelukkige hond hebt, maar er zijn meer tekenen die erop zouden moeten duiden dat jouw hond echt gelukkig is.

Dus hoe weet je nou of je echt een gelukkige hond hebt?

Lichaamstaal van een gelukkige hond

De lichaamstaal van een hond is een van de belangrijkste tekenen om te zien of jouw hond echt gelukkig is.

Honden kunnen niet praten, maar ze kunnen wel heel goed communiceren door gebruik te maken van lichaamstaal, het is aan ons mensen om deze zo goed mogelijk te lezen.

Gebeurt dit niet op de juiste manier, kan er allerlei ongewenst gedrag ontstaan, in de ergste gevallen zelfs een agressieve hond.

Maar hoe ‘praat’ een hond dan met mensen?

Op de rug liggen

Een hond die gelukkig is voelt zich veilig bij je, wanneer je hond op zijn rug gaat liggen slapen bij jou dan is dit een teken van totale ontspanning, comfort en vertrouwen.

Maar ze gaan niet altijd door ontspanning op hun rug liggen, het kan ook conflictvermijdend werken, bijvoorbeeld als je hond iets heeft gedaan wat niet mag.

Honden houden over het algemeen niet van conflicten dus als de hond op zijn rug gaat liggen geeft hij zich als het ware over en probeert aan te geven dat er geen kwade bedoelingen zijn.

En veel honden vinden het ook gewoon heel fijn om lekker over hun buik gekriebeld te worden.

Wil je nou weten wat al die rare slaapposities betekenen dan kun je deze hier vinden!

een gelukkige hond

De stand van de oren van een gelukkige hond

Bij gelukkige honden met langere oren, zoals bij de labrador retriever, vallen deze op natuurlijke wijze langs de kop, gaan deze langere oren plat naar achter dan hoort of ervaart de hond iets onaangenaams.

Honden die kortere oren hebben die niet langs de kop vallen, zoals bij de Jack Russell, kun je dit ook makkelijk zien, de oren staan dan in de ontspannen houding wanneer de oorschelpen iets naar de zijkant gedraaid staan.

Als deze oren recht overeind staan of plat naar achter, zo ver mogelijk, dan hoort of ervaart een hond met korte oren iets onaangenaams.

De staart van een gelukkige hond

De staart van je hond is ook belangrijke factor in de lichaamstaal van een gelukkige hond.

Wanneer de staart van je hond snel en enthousiast heen en weer kwispelt en de hond blij naar je toe komt is dat een goed teken dat jouw hond gelukkig en blij is om jou weer te zien.

Maar kwispelen wil niet altijd zeggen dat hij gelukkig en enthousiast is.

Mocht je hond langzaam kwispelen of stopt het kwispelen af en toe kan dat zeker duiden op ontspannenheid, maar dit kan ook op onzekerheid of angst wijzen.

Als je je hond goed kent zie je zeker het verschil hierin.

Links of rechts kwispelen

Dan is er nog het verschil in naar links of naar rechts kwispelen.

In 2007 is er door een groep Italiaanse onderzoekers een experiment gedaan naar de kwispelrichting bij honden.

Naar rechts kwispelen

Uit het experiment is gebleken dat wanneer een hond grotendeels naar rechts kwispelt, de hond iets bekends ziet of de hond iets wil benaderen.

De hond gebruikt dan zijn linkerhersenhelft, deze is verantwoordelijk voor toenadering en positieve gedachten.

Naar links kwispelen

Als de hond grotendeels naar links kwispelt duidt dit erop dat de hond juist iets onaangenaams ervaart en contact wil vermijden, zoals een dominante hond of persoon tegenkomen.

In dat geval gebruikt de hond zijn rechterhersenhelft, deze is verantwoordelijk voor het vermijden van objecten en sombere gedachten.

Dit was een eenmalig experiment wat wel leuke inzichten gaf over de betekenis van het kwispelen bij honden.

De hondenvacht

We letten veel op de lichaamstaal van de hond om te zien of deze gelukkig is of niet.

Maar er zijn honden die ongelukkig zijn en het als het ware hebben ‘opgegeven’ terwijl hun baasje dit niet doorheeft.

De hond komt niet enthousiast op je af lopen als je thuis komt maar blijft met een terneergeslagen houding in zijn mand liggen.

Het lijkt dan of de hond ‘gewoon’ rustig is en het allemaal wel prima vindt.

Een goede graadmeter om dan te zien of je hond ongelukkig is is zijn vacht.

De vacht van een hond die niet gelukkig is wordt dan dof, en de ogen hebben die sprankeling vaak niet meer als de hond ongelukkig is.

Activiteiten doen met een gelukkige hond

Voordat je een nieuwe hond in huis neemt is het belangrijk om je van tevoren te bedenken wat voor hond je dan zou willen.

Als jij een echte avonturier bent die graag dagen in de natuur doorbrengt past daar een actieve hond bij, zoals bijvoorbeeld een golden retriever.

Ben je liever wat meer thuis maar heb je niet teveel tijd om te gaan wandelen of te spelen met je hond, dan maak je daar een mopshond weer heel blij mee.

Bedenk dus van tevoren goed wat voor hond je wilt, anders is de kans groot dat je een ongelukkige hond in huis gaat krijgen, en dat wil je als hondenliefhebber toch niet?

een gelukkige hond

Leer je hond kennen

Het is niet nodig om cursussen of wat dan ook te gaan volgen om je hond te leren kennen.

Het enige wat je nodig hebt is tijd doorbrengen en lekker spelen met je hond, zo leer je automatisch signalen op te pikken en voel je vaak wel aan wanneer er iets aan de hand is met je hond.

Het beste hondenvoer

hondenfietskar

Veel hondenrassen eten graag en veel, het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste voeding aan jouw hond geeft.

Er is tegenwoordig veel variatie in hondenvoer te krijgen, zoals nat- en droogvoer, dieetvoer en zelfs diepvriesvoer.

Ook is er gedacht een de levensfase waar jouw hond in zit, zo heb je puppy-voer, junior-voer, volwassen-voer en senioren-voer.

Elk voer bevat de juiste voedingsstoffen voor de levensfase waar je hond zich in bevindt.

Weet je niet precies welk voer er bij jouw hond past?

Dan kun je op de site van Pet’s Place terecht voor voedingsadvies, zo weet je zeker dat jouw hond het beste voer krijgt om gelukkig te zijn en te blijven.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van hondenvoer wat bij Pet’s Place verkrijgbaar is.

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

Wil je meer tips&tricks over het hebben van een gelukkig hond in plaats van een hond die ongewenst gedrag laat zien dan is er een hele fijne en zeer informatieve Facebook-groep genaamd Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.

Deze groep is speciaal in het leven geroepen om mensen te helpen die een hond hebben aangeschaft die nu ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld verlatingsangst laat zien.

In deze groep wordt bijna dagelijks gepost over hoe jij je hond kan helpen met zijn gedrag en wat jij en je hond daar voor nodig hebben, dus word nu lid en mis niks meer!