Een asielhond adopteren

een asielhond adopteren

Een asielhond adopteren, niet iedereen wil dat, maar wat is er nou mooier dan een paar zielige ogen achter tralies te zien veranderen in sprankelende ogen als hij met jou mee naar huis mag op weg naar zijn nieuwe leven en nieuwe avonturen?

De asiels zitten in Nederland gelukkig niet vol, maar is er wel keuze genoeg, of je nu op zoek bent naar een grote of kleine, een reu of teef, jong of oud.

Veel hondenliefhebbers kunnen zich er niks bij voorstellen dat hun hond in het asiel zou terechtkomen, toch zijn er genoeg redenen waarom honden in het asiel belanden.

Wil jij een asielhond adopteren maar weet je nog niet wat je kan verwachten, dan zou ik zeker verder lezen.

Hoe komen honden in het asiel terecht?

Er zijn genoeg redenen waarom honden in het asiel terechtkomen, denk hierbij aan verwaarlozing, het overlijden van het baasje of geldgebrek.

De laatste jaren is hier helaas nog een extra reden bijgekomen waarom er nog meer honden in het asiel terechtkomen, namelijk de Corona-crisis, toch zitten de asiels gelukkig niet overvol.

Begin 2020 had nog niemand van een Coronahond gehoord, in 2022 zijn er veel Coronahonden maar denken nog veel baasjes dat hun toch echt geen Coronahond hebben, ze zitten nog in de ontkenningsfase.

Wat is een Coronahond?

Wil je een asielhond adopteren en je gaat op bezoek bij een asiel is de kans groot dat je de term ‘Coronahond’ gaat horen.

Een Coronahond is niks meer dan een hond die ergens in de Corona-crisis is aangeschaft.

Gelukkig zijn er ook genoeg Coronahonden die het prima doen thuis nadat de baas weer naar kantoor moest.

Maar helaas zijn er ook genoeg Coronahonden die in het asiel terechtkomen omdat ze niet konden omgaan met de grote overgang van de hele dag aandacht en knuffels krijgen naar de hele dag alleen thuis zijn.

Deze honden hebben zeer waarschijnlijk een hele goede opvoeding gehad van mensen die veel van hun hond houden en met alle goede bedoelingen.

De enige fout die ze gemaakt hebben is dat ze er niet goed genoeg over nagedacht hebben wat er zou kunnen gebeuren als ze weer naar kantoor moesten om te gaan werken, een impulsieve keuze dus.

Honden zijn van nature echte roedeldieren, en al die tijd dat de baasjes thuis moesten werken had de hond zijn eigen roedel om hem heen wat hem een veilig en geborgen gevoel gaf.

Dat ze af en toe boodschappen moesten doen was prima, hij ging dan lekker op een bot bijten of een dutje doen.

Maar er kwam ook einde aan het thuiswerken, en de baasjes waren ineens van 9.00-17.00 nergens te bekennen.

Natuurlijk kan een hond geen klok lezen maar ze snappen heel goed het verschil tussen even boodschappen doen of plotseling de hele dag alleen thuis zijn.

De hond heeft, onbedoeld, verlatingsangst ontwikkeld.

Dit uitte zich door de hele dag onafgebroken te gaan blaffen, de gordijnen naar beneden trekken, of in uiterste gevallen, de hond verwondde zichzelf.

Grote kans dat deze mensen die 5 dagen per week van 9.00-17.00 op kantoor werken, geen tijd, of misschien ook geen zin hebben om hier mee aan de slag te gaan.

En dan kom je al snel uit om je hond naar het asiel te brengen, onder het motto ‘daar is ie beter af’ of ‘er zijn vast wel mensen die wel tijd hebben’.

Vaak klopt dat ook wel, maar wil jij het op je geweten hebben om je ooit zo geliefde en schattige pup naar het asiel te brengen en hem daar verward en alleen achter te gaan laten?

Een asielhond adopteren met verlatingsangst

Een asielhond adopteren die verlatingsangst heeft opgebouwd brengt wat uitdaging met zich mee, ze brengen vaak hun eigen ‘rugzakje’ mee.

Een nieuwe hond in huis is altijd spannend voor de nieuwe baas, maar nog meer voor de hond, zeker wanneer deze met verlatingsangst bij je komt wonen.

Maar jij bent vastbesloten dat deze hond tot zijn einde bij je gaat blijven en je gaat er alles aan doen om jouw nieuwe hond te helpen met zijn angst en de mooie dingen van het leven te gaan laten zien, zoals het hoort.

Een asielhond adopteren | Opvoeding

Een van de vele voordelen van een asielhond adopteren is dat deze vaak al een opvoeding hebben gehad.

De vorige eigenaar had alleen maar goede intenties maar wil of kan de hond niet van zijn opgebouwde angst afhelpen.

Een asielhond adopteren | Zindelijkheid

Een van de eerste dingen waar je mee begint als je een pup in huis hebt is het zo snel mogelijk zindelijk maken.

De kans is dus groot dat als jij een Coronahond in huis haalt, je dit niet meer hoeft te doen.

Mocht je hond toch zijn behoefte binnen doen, gaat dit waarschijnlijk komen door stress, straf de hond hierom niet, dit is in de meeste gevallen niet meer dan een kwestie van tijd.

Blijkt dat hij toch niet zindelijk is gemaakt, straf hem dan ook nooit!

Een asielhond adopteren | Basis-commando’s

Net zoals een pup zindelijk maken begin je ook vaak al meteen met het leren van basis-commando’s.

Zo hoef jij je hond in de meeste gevallen niet meer te leren zitten, poot geven etc.

Luistert hij in het begin niet, kan ook dit komen door de stress wat de hond voelt door zijn nieuwe thuis, gun hem wat tijd.

een asielhond adopteren

Een asielhond adopteren kost tijd en geduld

Bij een asielhond adopteren die verlatingsangst heeft komen dus vaak andere dingen kijken dan opvoeding.

Die hebben vooral te maken met tijd en geduld, heel veel tijd en geduld…

Jouw nieuwe hond gaat de eerste dagen tot weken stress ervaren, hij is nou eenmaal wéér verhuisd en hij moet aan jou en zijn nieuwe (t)huis wennen.

Jij kan natuurlijk niet 24/7 bij je hond blijven, dus hij zal moeten gaan leren vertrouwen op jou en dat jij altijd weer bij hem terugkomt.

Maar hoe ga je dat doen?

Een asielhond adopteren | Kleine stapjes

Toen jij op Google ‘een asielhond adopteren’ zag staan wist je meteen dat dit enige uitdaging met zich ging meebrengen, maar die uitdaging ga jij graag aan.

In het asiel hebben ze zoveel mogelijk informatie aan je gegeven, maar zij weten vaak ook niet de hele geschiedenis van de hond.

Dit kan komen doordat de mensen die hem naar het asiel hebben gebracht niet eerlijk zijn geweest, of omdat de hond in het asiel ander gedrag liet zien om wat voor reden dan ook.

Dus je zal het moeten doen met alle info die je van het asiel hebt gekregen, maar dat hoort nou eenmaal bij de uitdaging van een asielhond adopteren.

Jouw nieuwe hond gaat jou niet in een keer vertrouwen, al helemaal niet door zijn angsten.

Wil jij hem jou laten vertrouwen, zal dat dus in kleine stapjes moeten gaan.

Neem de tijd om jouw nieuwe hond te leren kennen en bouw zo langzaam een (vertrouwens)-band met hem op.

een asielhond adopteren

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

een asielhond adopteren

Om meer te weten te komen over een asielhond adopteren en wat dat voor gevolgen kan gaan hebben voor jouw hond is er een hele fijne en zeer informatieve Facebook-groep genaamd Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.

Deze groep is speciaal in het leven geroepen om mensen te helpen die een nieuwe hond in huis hebben en die nu ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld verlatingsangst laat zien.

In deze groep wordt dagelijks gepost over hoe jij je hond kan helpen met zijn gedrag en wat je daar voor nodig hebt.

Een asielhond adopteren | Een eigen plekje

Zoals wij mensen zich ook graag willen terugtrekken naar ons eigen plekje als we dit nodig vinden, is dit zeker voor een hond ook heel belangrijk.

Hij zal naar zijn eigen plekje gaan om te slapen of om zich terug te trekken als hij het om wat voor reden te druk vindt.

Een asielhond adopteren | Zelf een hondenmand maken

Wil je nou echt je best doen voor je nieuwe lieve hond, dan is er toch niks mooier om zelf een schitterende mand voor je hond te gaan maken waar hij uren heerlijk in kan gaan liggen dromen over al zijn avonturen die hij met jou beleeft?

In deze blog kun je meer lezen over zelf een hondenmand maken.

Fred’s bouwtekeningen

Om je tijd te laten besparen die je dan lekker met je hond kan doorbrengen, is er een makkelijk pakket verkrijgbaar, dit is het pakket van Fred’s bouwtekeningen.

Deze zijn zo gemaakt dat iedereen, ja ook jij met je twee linkse handen, deze bouwtekeningen kan gebruiken.

Er zit bij elke bouwtekening een handig handleiding en materiaallijst, zo weet jij precies wat je nodig hebt voor die geweldige hondenmand.

En mocht je na het maken van een hondenmand de smaak te hebben gekregen, bestaat het pakket uit ruim 10.000 bouwtekeningen, allemaal even makkelijk te maken.

Heb je liever dat je hond echt ergens in gaat liggen waar hij helemaal ‘beschermd’ ligt maar je wil geen bench in huis, dan kun je er ook voor kiezen om een leuk hondenhok voor binnen te maken, ook hier is een makkelijke bouwtekening voor.

logo fredsbouwtekeningen

Geen klusser?

Niet iedereen heeft het talent of de zin om de mooiste dingen te bouwen, zelfs met de meest makkelijk bouwtekeningen, maar je wilt natuurlijk wel dat jouw nieuwe hond een fijn eigen plekje heeft.

Dan zijn er talloze hondenmanden en hondenbenches te koop bij Pet’s Place.

Je hebt in totaal keuze uit meer dan 500 hondenmanden of benches, in veel verschillende maten en kleuren.

een asielhond adopteren

Gelukkig is de keuze niet reuze in de Nederlandse asiels maar is de keuze gelukkig wel reuze als het gaat om een nieuwe hond in huis zich snel thuis te laten voelen door het geven van een eigen plekje.

Want of je nou kiest voor het zelf maken van een hondenmand of het kopen van een hondenmand/bench, jij wilt toch ook niks liever dan jouw nieuwe hond zich snel thuis te laten voelen?