Welke hond past bij mij?

welke hond past bij mij

Veel mensen die de mooie keuze hebben gemaakt om een hond te adopteren vragen zich af ‘welke hond past bij mij?’

Het is een persoonlijke en belangrijke keuze die je het liefste wilt maken voordat je (online) op zoek gaat naar jouw nieuwe viervoeter.

Zo wil je geen luie hond als jij een actief outdoorpersoon bent, en anderzijds wil je geen stuiterbal met veel energie als jij bijvoorbeeld slecht ter been bent of gewoon een hekel hebt aan lange wandelingen.

Je kunt dus een stuk gerichter gaan zoeken op zaken als grootte, karakter en energielevel als je voor jezelf het antwoord hebt gevonden op de vraag ‘welke hond past bij mij?’

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hond?

Als je op zoek gaat naar het antwoord hebt op de vraag ‘welke hond past bij mij?’ kun je daarna een stuk gerichter gaan zoeken naar jouw nieuwe adoptiehond.

Dus het is niet alleen de vraag ‘welke hond past bij mij?’, maar ook de vragen die in onderstaande blog worden beschreven die belangrijk zijn om mee te nemen in je zoektocht en beslissing.

Dit maakt de kans dat je jouw perfecte hond gaat vinden een stuk groter dan als je maar in het wildeweg gaat klikken op internet.

En het maakt de kans ook een stuk kleiner dat jouw geadopteerde hond wéér helemaal verward en alleen in het asiel belandt omdat het toch niet de juiste match is.

Waar komt de hond vandaan?

welke hond past bij mij

Er zijn talloze redenen waarom honden in het asiel in Nederland belanden, de laatste jaren is één van de grootste redenen toch wel de lockdowns in de Corona-tijd.

Deze honden zijn in een impulsieve bui aangeschaft door mensen die 24/7 thuis waren en thuis werkten en dus vaak goed zijn opgevoed en gesocialiseerd.

Al hadden ze ‘even’ niet in de gaten dat een hond ook het vertrouwen moet krijgen dat het oké is om alleen te zijn voor een paar uurtjes en dat zijn baasje(s) echt wel weer thuiskomen.

Dit had als gevolg dat de hond de hele dag alles bij elkaar aan het blaffen was, banken en gordijnen gesloopt heeft, en dit alleen omdat zijn baasje(s) het leuk vonden om een pup in huis te halen toen zij thuis moesten werken.

Die mensen hadden geen idee, tijd of zin om hun hond alsnog te gaan leren om alleen te kunnen zijn met als gevolg dat het asiel wéér een Coronahond kon gaan opvangen.

Veel asielhonden komen dus uit liefdevolle gezinnen die veel te impulsief een schattige pup hadden aangeschaft en de hond helaas de dupe is geworden van die impulsieve aankoop en in het asiel is beland.

Wat de reden ook is dat een hond in het asiel is beland, de kans is groot dat je een hond met een rugzakje adopteert.

Met een beetje geluk kun je met de nodige tijd en training dat rugzakje bijna helemaal leeg maken.

Maar het is goed om in je achterhoofd te houden dat het niet altijd duidelijk is wat de geschiedenis van de hond is, en het dus niet altijd duidelijk is hoe groot de rugzak van je geadopteerde hond gaat zijn.

Welke hond past bij mij? Misschien wel een jonge hond

Veel mensen denken dat er in het asiel veelal oudere of mishandelde honden zitten.

Maar niets is minder waar, tegenwoordig zijn er ook genoeg ‘oudere’ pups en jonge volwassen honden om uit te kiezen in het asiel, deels dus door de hele Corona-crisis.

Hier zitten, zoals bij elke hond die kunt adopteren, zowel voordelen als nadelen aan vast.

welke hond past bij mij

Voordelen van een jonge hond

Nadelen van een jonge hond

Welke hond past bij mij? Misschien wel een oudere hond

Wil je toch liever een oude(re) hond nog een paar fijne jaren geven, dan kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor een wat oudere hond.

Net zoals bij een jonge hond zitten hier ook zowel voordelen als nadelen aan vast.

Voordelen van een oudere hond

Nadelen van een oudere hond

Welke hond past bij mij, een drukke of een rustige hond?

Of je nu kiest voor een jongere of toch voor een wat oudere hond, er zit altijd een verschil in qua gedrag.

Zo is het niet vanzelfsprekend dat een oudere hond rustiger is als een jongere hond.

Dit ligt ook zeker aan het ras en het karakter van de hond.

Zo is bijvoorbeeld de kans dat de labrador retriever of een Jack Russell na een paar jaar wat rustiger wordt kleiner dan bij bijvoorbeeld een Franse bulldog.

Voordelen van een drukke hond

Nadelen van een drukke hond

Voordelen van een rustige hond

Nadelen van een rustige hond

Welke hond past bij mij, ras of kruising?

De keuze is bijna oneindig als het gaat over wat voor soort hond je wilt.

Zo heb je naast de meer dan 300 echte rashonden ook heel veel kruisingen, dus je kunt je voorstellen dat er oneindig veel kruisingen te vinden zijn.

In de zoektocht op de vraag ‘welke hond past bij mij’ is het verstandig om niet alleen naar het uiterlijk van een hond te kijken, maar ook zeker naar het karakter van het ras(sen).

welke hond past bij mij

Voordelen van een rashond

Nadelen van een rashond

Voordelen van een kruising

Nadelen van een kruising

Wat kost het om een hond te adopteren?

De kosten van het adopteren van een hond kunnen variëren en er wordt voor puppy’s en jongere honden vaak wat meer gevraagd dan bij een oudere hond.

Sommige asiels zorgen ervoor dat de hond gesteriliseerd of gecastreerd wordt voor adoptie, dit zorgt er ook voor de kosten wat hoger zijn.

Maar hou rekening met een vergoeding vanaf €100, het gaat hier dan wel om een adoptie in Nederland, zeer waarschijnlijk zonder sterilisatie of castratie.

Het is bij alle asiels verschillend dus het is lastig om hier de precieze kosten te kunnen beschrijven.

Feit is wel dat je bijna altijd voordeliger uit bent bij het adopteren van een hond dan bij aanschaf van een (ras)-pup.

Welke hond past bij mij en wat heb ik nodig?

Je weet 100% zeker dat de vraag ‘welke hond past bij mij?’ beantwoord is en je hebt jouw perfecte hond gevonden.

Ook de eerste ontmoeting(en) gingen fantastisch en je bent klaar om jouw hond te adopteren en naar zijn nieuwe thuis te halen.

Dan wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat je goed bent voorbereid op de komst van je nieuwe huisgenoot.

Want wat heb je nou allemaal nodig om jouw hond zich helemaal thuis en veilig te laten voelen?

Een eigen plekje

Een van de dingen die belangrijk zijn is dat jouw hond een eigen plekje heeft in zijn nieuwe huis.

Hier kan de hond zich in terugtrekken als hij wil gaan slapen of als hij het te druk vindt.

Je kunt dan denken aan een hondenbench of een hondenmand.

In deze blog kun je daarover alles terugvinden.

Voer- en waterbakken

Er zijn veel verschillende voer- en waterbakken op de markt.

Jij wilt natuurlijk het beste voor je nieuwe viervoeter, dan doe je er goed aan roestvrijstalen bakken aan te schaffen.

Deze zijn de duurste optie, maar de kans dat jouw hond hiermee aan de haal gaat is een stuk kleiner dan wanneer je er een van plastic koopt.

Ook komen er minder snel krassen in roestvrijstalen bakken waardoor je minder kans hebt op bacteriën en dus een zieke hond.

Klik hier voor de mooiste en beste voer- en drinkbakken >>

Naamplaatje

Het staat waarschijnlijk niet bij veel mensen op het lijstje wanneer ze een hond gaan adopteren, maar juist bij geadopteerde honden is een naamplaatje aan zijn halsband erg handig.

Je zult namelijk niet de eerste eigenaar zijn van een geadopteerde hond die wegloopt, als jouw hond zijn adres en telefoonnummer altijd bij zich draagt, is de kans een stuk groter dat jouw hond sneller teruggevonden wordt.

Klik hier voor handige naamplaatjes>>

Eten voor je hond

Om je hond zich meteen wat veiliger te laten voelen in zijn nieuwe thuis is voer geven wat hij kent, dus wat hij in het asiel ook kreeg.

Bij sommige asiels krijg je een voorraadje mee naar huis, is dit niet het geval vraag dan altijd welk voer ze gebruiken en koop dit.

Bevalt dit voer kun je het natuurlijk blijven geven, wil je overstappen op ander voer is het belangrijk om dit niet van de een op de andere dag te gaan doen.

Het beste kun je het oude en nieuwe voer steeds meer gaan vermengen zodat jouw hond ook gaat wennen aan zijn nieuwe voer.

Zo voorkom je dat jouw hond last gaat krijgen van een snelle overstap van zijn eten.

Klik hier voor een ruim assortiment van hondenvoer>>

Hondenkoekjes en speeltjes

Of je nou een hond of een mens bent, iedereen wordt blij van koekjes en speeltjes, zo is het met honden niet anders.

Hondenkoekjes zijn gewoon lekker en ze zijn makkelijk in te zetten bij het trainen van je hond, de meeste honden doen veel voor je als ze een koekje kunnen verdienen!

Zoals elk kind speelgoed verdient, verdient ook elke hond zijn eigen speeltjes.

Het heeft als voordeel dat het de hond uren bezig kan houden en het weerhoudt de hond er vaak van om het niet op je meubels te gaan munten.

Klik hier voor hondenkoekjes en hier voor leuke speeltjes>>

Je hond veilig uitlaten

En als laatste moet je er natuurlijk voor zorgen dat wanneer je jouw hond uitlaat, dit op een goede, fijne en veilige manier gaat gebeuren.

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een tuigje i.p.v. een halsband.

Je wilt ten alle tijden voorkomen dat jouw hond zich losrukt en er vandoor gaat, de kans dat dit gebeurt bij een adoptiehond is groter dan wanneer je een puppy van kleins af aan uitlaat en deze leert dat plotselinge harde geluiden heel normaal zijn.

Als jij net een adoptiehond in huis hebt, weet je nooit helemaal waar deze wel of niet bang voor is.

Natuurlijk zullen ze bij het asiel waar jouw hond vandaan komt wel het een ander over het karakter weten, maar ze kunnen in het asiel ander gedrag laten zien dan wanneer ze bij jou zijn.

Of de mensen die hun hond naar het asiel hebben gebracht zijn niet helemaal eerlijk geweest.

Wanneer de hond een halsband aan heeft en al schrikt van een autodeur, heb je kans dat hij zich uit zijn halsband weet los te krijgen.

Heeft de hond een tuig aan, is de kans van loskomen een stuk kleiner, het tuig zit namelijk ook vast onder zijn buik, dit maakt het plotseling losrukken een stuk moeilijker.

Zoals alle bovenstaande benodigdheden, zijn er bij Pet’s Place ook hele goede en veilige tuigjes te koop.

Hieronder staat een kleine selectie waar je uit kan kiezen bij Pet’s Place, zie je geen mooie ga dan naar de site van Pet’s Place, hier vind je een ruim assortiment en zit er altijd wel eentje bij die geschikt is voor jouw hond.

welke hond past bij mij

Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden

Om meer te weten te komen over de keuze van een hond adopteren en wat dat voor gevolgen kan gaan hebben voor jouw hond is er een hele fijne en zeer informatieve Facebook-groep genaamd Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.

Deze groep is speciaal in het leven geroepen om mensen te helpen die een hond willen adopteren of dit al gedaan hebben en die nu ongewenst gedrag zoals verlatingsangst laat zien.

In deze groep wordt dagelijks gepost over hoe jij je hond kan helpen met zijn gedrag en wat je daar voor nodig hebt.