Honden zijn net kleine kinderen in hun gedrag, maar hun hersenen werken totaal anders, dus hoe straf je een hond op een manier die positief werkt voor je hond en je hond niet gaat schaden?
Een kind kun je naar zijn veilige plek, de slaapkamer, sturen bij ongewenst gedrag, het kind weet dan dat het vertoonde gedrag niet door de beugel kan en weet dan de consequenties.
Het kind gaat de link leggen tussen gedrag en consequentie en de slaapkamer blijft een veilige plek.
Als je jouw hond naar zijn mand stuurt als deze ongewenst gedrag laat zien dan leer je de hond dat zijn veilige plek, in dit geval de mand, niet veilig is en dat is het laatste wat je je hond wilt leren.
Verschillende vormen van straf
Je hebt verschillende vormen van straf met beide als doel het ongewenste gedrag wat je hond laat zien afleren.
Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen een positieve en een negatieve correctie.
Hoe straf je een hond met een positieve correctie
Bij een positieve correctie kun je denken aan het fysiek straffen van je hond, je dient dan iets toe aan je hond wat hij als zeer onaangenaam gaat ervaren.
Je kunt hierbij denken aan het geven van een tik.
Het fysiek straffen van je hond gaat je gegarandeerd helemaal niks opleveren, behalve een hele grote bak met ellende en een bange, onzekere hond, en bange en onzekere honden kunnen o.a. agressief gedrag gaan vertonen.
Het fysiek straffen van je hond gaat je dus vaak precies het tegenovergestelde opleveren en is dus een 100% NO-GO.
Hoe straf je een hond met een negatieve correctie
Bij een negatieve reactie wordt er bij je hond een gewenste prikkel weggehaald met als gevolg dat het gedrag afneemt.
Hierbij kun je denken aan je hond die maar blijft blaffen om je aandacht.
Jij reageert hierop door de hond te negeren en uit de kamer te gaan.
Blijf je dit consequent doen gaat je hond al vrij snel snappen dat het geblaf om aandacht hem precies het tegenovergestelde gaat opleveren.
Hoe straf je een hond op een goede manier?
Het woord ‘straf’ doet waarschijnlijk veel mensen denken aan hun schooltijd wanneer ze weer moesten nablijven of het schoolreglement 25x over moesten schrijven.
Hoewel je er nu, als het goed is, om kan lachen heeft het woord ‘straf’ toch een negatieve lading waar je, als het goed is, vroeger wel van geleerd hebt.
Al zal een hond er later niet om kunnen lachen omdat hij het simpelweg niet meer weet is dit wel de uitwerking die je wilt zien bij je hond.
Een hond blijft nou eenmaal een hond en doet in zijn hondenwereld niks verkeerds en zal zeker nooit iets doen om jou te pesten of expres te irriteren.
Wij mensen vinden dat de hond iets verkeerds doet in onze grote mensenwereld, het is dus zaak de hond af te leren wat de mens ongewenst gedrag vindt, en dit op een goede manier, en geef je hond een alternatief zoals bijvoorbeeld een leuk speeltje of een lekker bot, en ook dan, BELONEN!
Beloon je hond
Heb je een nieuwe hond in huis en ben je zover dat hij op een wenselijke manier aandacht van je komt vragen, BELOON JE HOND DAN.
Blijft je hond eindelijk rustig als er bezoek komt, BELOON JE HOND DAN.
Met belonen bevestig je voor de hond dat hij iets goeds doet, ook dit gaat hij linken en voor je het weet behoort het meeste ongewenste gedrag veelal tot het verleden.
Maar zorg er wel altijd voor dat je je hond beloont wat hij ook echt leuk of lekker vindt.
Dit is voor elke hond anders, de een vindt een tennisbal het einde en de ander lust wel een lekker koekje.
Zorg er dus altijd voor dat je je hond goed genoeg kent, anders heeft belonen geen enkele zin.
Je kind zal ook eerder leren en gaan luisteren als hij weet dat het een snoepje krijgt in plaats van een blaadje sla.
Je hond op heterdaad betrappen
Stel, je komt thuis en je hond heeft zijn zoveelste nieuwe hondenkussen alweer gesloopt.
Dan zal hij echt niet minder blij zijn als jij weer thuis komt want hij is letterlijk na 2sec. al vergeten dat hij zijn kussen wéér gesloopt heeft.
Wil jij niet nog meer geld uitgeven aan dure hondenkussens omdat ze niet langer dan 3 dagen meegaan zul jij er iets aan moeten doen en niet de hond, de hond is gewoon een hond en doet in zijn hondenwereld niks verkeerds.
Sloopt jouw hond nooit iets als jij er bij bent en wil je dat het sloopgedrag van jouw hond stopt, dan zul je je hond letterlijk op heterdaad moeten gaan betrappen.
Dus als je je afvraagt ‘hoe straf je een hond’, vraag je dan liever af OF jij je hond hier wel voor moet gaat straffen.
Wanneer je kiest voor wel te straffen dan gaat jouw hond dit linken aan zijn blijheid wanneer jij binnenkomt en gaat hij een angst creëren die je zeker niet wilt.
Plaats een huisdiercamera
Lukt het je maar niet om je hond op heterdaad te betrappen en wil je weten wat hij nog allemaal meer uitspookt wanneer jij niet thuis bent?
Of heb je een hond met verlatingsangst en ben je met hem aan het trainen en wil je precies weten wanneer de angst begint of erger wordt?
Denk dan eens aan het plaatsen van een huisdiercamera, zo kun je altijd en overal je hond in de gaten houden via je smartphone.
Pet Vision Eyenimal Live
De ideale camera om je viervoeter in de gaten te kunnen houden op je smartphone als hij alleen thuis is is toch zeker wel de Pet Vision Eyenimal Live.
Deze kleine Full HD 1080P camera is uitgerust met nachtzicht en een audiosysteem, zo kun je zelfs in het donker tegen je hond praten of hem in de gaten houden tot wel 10m.
Zie je dat jouw hond weer iets uithaalt wat niet mag, dan kun je via het audiosysteem aan je hond laten blijken dat het niet de bedoeling is om wéér een hondenkussen te slopen.
Onder het motto ‘hoe straf je een hond’ is dit een ideale manier om je hond jouw niet te gaan linken aan zijn ongewenst gedrag waar hij op dat moment op betrapt wordt.
Mocht je hem iets zien doen kun je ervoor kiezen om tegen je hond te praten, maar je kunt hem ook, op een bescheiden en normale manier, laten schrikken.
Op deze manier ziet hij jou niet maar wordt hij er wel op geattendeerd dat wat hij uitspookt niet de bedoeling is.
Zie je dit vaker doe het dan elke keer op dezelfde manier zodat jouw hond snel de link legt tussen dat, voor hem, ongewenst geluid, en wat hij uitspookt.
En gaat jouw hond net uit het zicht liggen van de camera?
Geen nood, deze camera kan zowel gedraaid en gekanteld worden zodat je hond niet uit beeld kan verdwijnen.
Maakt het je hond niet zoveel uit wat hij sloopt, als hij maar sloopt?
Zorg dan ten alle tijde dat je hond niet bij de camera kan komen, anders heb je waarschijnlijk vrij snel zwart beeld op je smartphone als je even niet oplet!
Medpets.nl
Deze compacte huisdierencamera is voordelig verkrijgbaar bij Medpets.nl.
Medpets.nl is in 2007 opgericht en heeft tegenwoordig meer dan 15.000 producten in het assortiment.
Medpets.nl steunt in Nederland veel dierenorganisaties door producten die niet meer verkoopbaar te zijn te doneren, denk hierbij aan asiels en opvangcentra voor gevonden of gedumpte dieren.
Sinds 2016 is Medpets.nl een samenwerking gestart met de Dierenbescherming, zo bouwen ook zij mee aan een beter dierenwelzijn.
Op deze manier kun jij je hond in de gaten houden en je steunt ook meteen indirect de Dierenbescherming en andere dierenorganisaties en help je ook ander, minder goed bedeelde dieren die gevonden of gedumpt zijn.
Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden
Om meer te weten te komen over het straffen van je hond op de GOEDE manier en wat dat voor gevolgen kan gaan hebben voor jouw hond is er een hele fijne en zeer informatieve Facebook-groep genaamd Tips&Tricks: Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag van (Corona)-honden.
Deze groep is speciaal in het leven geroepen om mensen te helpen die een hond/pup hebben die nu ongewenst gedrag zoals verlatingsangst laat zien.
In deze groep wordt (bijna) dagelijks gepost over hoe jij je hond kan helpen met zijn gedrag en wat je daar voor nodig hebt.